DIKUL - logo
Osrednja knjižnica Celje - vsi oddelki (SIKCE)
Vabljeni tudi v našo E- knjižnico (podatkovne zbirke z dostopom na daljavo, e-knjige).
  • Transport Slovencev 23. avgusta 1941 v Mauthausen
    Filipič, France
    Razprava vsebuje celovito dokumentarno predstavitev slovenskega transporta leta 1941 v nacistično koncentracijsko taborišče Mauthausen. Vsebinsko je razdeljena na dva dela: prvi zajema življenje ... članov transporta pred njihovim odhodom v Mauthausen, njihovo politično udejstvovanje in zlasti okoliščine, ki so povzročile njihovo aretacijo, drugi pa govori o poti v taborišče in usodi članov transporta kot jetnikov v taborišču, njihovem boju za preživetje in tovarištvu, ki se je skovalo med njimi, ko so se znašli, izpostavljeni najhujšemu nasilju, na pragu smrti. Časovno sega razprava v julij in avgust 1941, ko so se na Slovenskem Štajerskem na pobudo in pod vodstvom komunistične stranke, ki je vodila odpor proti okupatorju, in v širših razsežnostih Osvobodilne fronte vrstile napisne, sabotažne in diverzantske akcije, na katere je okupator odgovoril z obsežnimi aretacijami oseb, ki jih je sumil sodelovanja v teh akcijah ali kakšnega drugega vključevanja v protiokupatorski boj. Jedro razprave obravnava življenje v Mauthausnu, šest mesecev umiranja in brezmejnega trpljenja, upornega vztrajanja in upanja, da se bodo vendar kdaj odprla vrata iz pekla v svobodo. Sklepni del razprave opisuje odpust preživelih članov transporta (od 259 jih je za vedno ostalo v Mauthausnu 101) iz taborišča po šestmesečnem ujetništvu in njihovo vrnitev k svojcem, časovno pa sega v junij 1942, ko so se tabirščna vrata zaprla za zadnjim odpuščenim članom transporta. Razprava je osnovana na dokumentaciji, izjavah preživelih članov transporta on doslej objavljenih spominskih zapisov ter zgodovinskih monografij, ki obravnavajo narodnoosvobodilni boj v Sloveniji v letih 1941 in 1942. Predvsem je kot zgodovinski vir upoštevana brošura Mauthausen, ki jo je 1944 napisal France Hribernik-Savinjšek, izdal pa Odsek za informacijo in propagando pri Pokrajinskem odboru OF za Štajersko in natisnila partizanska tehnika Slavno Šlander
    Vir: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 (XLIII, št. 10, (1991), str. 661-710. Ilustr)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; leposlovje za odrasle
    Leto - 1991
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 1802805

vir: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 (XLIII, št. 10, (1991), str. 661-710. Ilustr)

loading ...
loading ...
loading ...