DIKUL - logo
TEOF, Teološka knjižnica Maribor (STK)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v juliju 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+). Zato bi vas prosili, da vrnete čim več
izposojenega gradiva, ki ga imate doma; in sicer do 30. junija 2024.

O vseh nadaljnjih postopkih združevanja in vpliv na uporabniški profil članov knjižnice vas bomo obveščali preko COBISS+, po e-sporočilih, spletni strani fakultete UL TEOF in pri izposojevalnih pultih.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Rim in duhovni tokovi v Evropi v Herbersteinovem času
    Ambrožič, Matjaž, 1967-
    V Rimu so odsevali različni načini verskega življenja. Poleg župnij velja omeniti vlogo močnih bratovščin in nekaterih redov. V senci Svetega sedeža so bili ustanovljeni intelektualni in ... univerzitetni centri. Na teološkem področju so bili spori okoli milosti, polemika z janzenizmom in odtujenost od pastorale že znamenja utrujene potridentinske vneme. Mesto se je razdelilo na novi del, ki je bil dovzeten za novosti, in stari, ki je ljubosumno ohranjal tradiciji. Vzgoja duhovščine je trpela vpliv socialne strukture, ki je bila značilna za "stari režim" in je v Rimu premogla posebno veličastne oblike v kleriških in plemiških krogih. Duhovniška formacija po letu 1773 je bila le formalno nepretrgana, v svojem bistvu je ostala na poteh, ki so jih začrtali jezuiti. Na poseben način Herbersteinovo dobo odslikavajo tedanji papeži. Njegov čas do zaznamovali duhovni tokovi pretekle in sodobne dobe. Sosledje humanizma, protestantizma, janzenizma, galikanizma, absolutizma in filozofije razsvetljenstva so na Nemškem botrovale febronianizmu, v Avstriji pa jožefinizmu. Imajo skupne poteze v izražanju novih teženj kot reakcija na avtoriteto Cerkve.
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 8497155