DIKUL - logo
Teološka fakulteta, Ljubljana (TEOFLJ)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v juliju 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+). Zato bi vas prosili, da vrnete čim več
izposojenega gradiva, ki ga imate doma; in sicer do 30. junija 2024.

O vseh nadaljnjih postopkih združevanja in vpliv na uporabniški profil članov knjižnice vas bomo obveščali preko COBISS+, po e-sporočilih, spletni strani fakultete UL TEOF in pri izposojevalnih pultih.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Dialog o problematiki feministične teologije danes
    Pirnat, Alojz
    Z izjavo "Inter insignores" (o vprašanju pripustitve ženske k službenem duhovništvu) je cerkveno učiteljstvo preko Kongregacije za verski nauk leta 1976 prvič temeljiteje poseglo v razpravo o ... problematiki feministične teologije. Slednja je ena izmed "kontekstualnih" ali t.i. "teologiji v genitivu", ki so nastale ali so se razrasle po 2. vatikanskem koncilu. Prispevek poskuša osvetliti, kako je ta izjava bila zares v pozitivnem smislu :"Roma locuta - causa stimulata". Najprej na kratko navede glavne vsebinske poudarke obravnavane problematike. Sledi strnjen prikaz teološke kritike, ki se naslanja na neprecenljivo delo nespornega poznavalca te tematike, Manfreda Haukeja, ter komentarje nekaterih velikih teologov današnjega časa. Na koncu pa opozori na velik prispevek papeža Janeza Pavla II., ki je v pogovoru z V. Messorijem dejal, da je pojav feminizma "reakcija na pomanjkanje dolžnega spoštovanja do vsake ženske".
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2002
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 7861763