DIKUL - logo
Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM)
Knjižnica je med tednom odprta od 8. do 19. ure, ob sobotah od 9. do 13. ure. Čitalnica ČUK je odprta od ponedeljka do sobote od 12. do 24. ure, ob nedeljah od 18. do 24. ure. Informacije: 02 25 07 431, ukm@um.si
  • Informatika in digitalizacija v zdravstvu, ali je začrtana pot prava? [Elektronski vir] = Informatics and digitalization in healthcare, is the path outlined the right one?
    Dolenc, Matej
    Teoretična izhodišča: Slovenija spada med razvite države. V zadnjih letih pospešuje digitalizacijo v zdravstvenem sistemu. Soočamo se s pomanjkanjem družinskih zdravnikov in slabšo dostopnostjo do ... zdravstvenih storitev zaradi epidemioloških razmer. Namen raziskave je bil ugotoviti ali informacijska tehnologija povečuje neenakost posameznikov v zdravstvenem sistemu. Metoda: Hipotezo »Informacijska tehnologija povečuje neenakost posameznikov v zdravstvenem sistemu« sem poskusil potrditi z anketo, ki sem jo oblikoval na spletni strani https://www.1ka.si. Anketo sem delil prek socialnih omrežij in po elektronski pošti. Anketo je v celoti dokončalo 673 oseb. Populacijski vzorec ni enak splošni populaciji. Podatke sem vnesel v Excell tabele in izračunal deleže. Rezultati: Digitalno spletno potrdilo ima večina anketiranih. Brez spletne identitete je bilo 12,3 % anketiranih oseb. 517 oseb je bilo ženskega spola, kar predstavlja tri četrtine vseh anketiranih. 42,7 % anketirancev je bilo v starostnem obdobju 41-60 let, 26,7 % anketirancev je v starostni skupini 21-40 let, mlajših od 20 let je 18 % oseb, starejših nad 61 let je 12,6 % oseb. Kar 45,6 % anketiranih je imelo dokončan visokošolski in univerzitetni študij. 49,9 % anketirancev je s svojim osebnim zdravnikom v letih 2020-2022 komuniciralo preko elektronske pošte, sledijo jim tisti anketiranci, ki so klicali na objavljen telefon ambulante - 33,28 %, zdravnika je obiskalo le 13,4 % anketirancev. 71,5 % anketiranih je pri izbranem osebnem zdravniku prejelo napotnico za pregled pri specialistu. 181 anketiranih oseb je prejeto e napotnico oddalo preko spletne strani e naročanje, 154 anketiranih je e napotnico oddalo prek telefonskega kontakta z izvajalcem, 97 anketiranih je napotnico oddalo preko elektronske pošte, 21 osebno, 6 pa po klasični pošti. Razprava: Zastavljene hipoteze »Informacijska tehnologija povečuje neenakost posameznikov v zdravstvenem sistemu« z anketo nisem potrdil niti je ne morem zavreči. Delež digitalno osveščenih anketirancev med uporabniki družabnih omrežij je velik, zato pri anketirancih težko rečemo, da so zaradi digitalizacije v neenakem položaju v zdravstvenem sistemu. V naši družbi po podatkih SURS-a 30 % populacije predstavljajo upokojenci. Problematičen je delež starostnikov nad 65 letom, ki še nikoli ni uporabljal interneta, teh je 31 %. Ravno starostniki so najpogostejši uporabniki zdravstvenih storitev. Za skupino starostnikov nad 65 let lahko rečemo, da so se z digitalizacijo znašli v neenakopravnem položaju v zdravstvenem sistemu.
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 2022
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 116880387