DIKUL - logo
Univerzitetna knjižnica Nove univerze, Ljubljana (UKNU)
Spoštovane študentke in študenti!

Obveščamo vas, da je KURS – Komentar Ustave Republike Slovenije – sedaj brezplačno dostopen na spletu!
Obiščite našo spletno stran – Univerzitetna knjižnica Nove univerze, Baze znanja ali neposredno e-kurs.si in poiščite želeno vsebino!
Iskalnik omogoča iskanje po stvarnem kazalu z uporabo predlaganih gesel ali splošno iskanje!

Za dodatne informacije se obrnite neposredno na knjižnico v času uradnih ur, od ponedeljka do petka, od 10.00 do 18.00 ure!

Ekipa UKNU
  • Stara in nova diplomacija [Elektronski vir] : diplomsko delo
    Kerec, Tjaša, pravnica
    Diplomacija deluje v okviru diplomatskega prava in ima velik pomen za vsako državo, saj predstavlja sredstvo za izvajanje zunanje politike. Delovanje diplomatov večinsko urejajo Dunajska konvencija o ... diplomatskih odnosih, ki predstavlja najpomembnejši mednarodni vir diplomatskega prava. Glavni nalogi pri opravljanju diplomatskega poklica sta predstavljanje domače države v državi sprejemnici, vključno z zastopanjem interesov, še posebej pa opazovanje oziroma ugotavljanje o razmerah tuje države na različnih področjih ter poročanje o ugotovitvah svoji vladi. Odkriti zakaj, kdaj, predvsem pa kaj in kako se je spremenilo v diplomaciji ter posledično kakšne okoliščine se temu botrovale, so glavni cilji tega dela. Povečan vpliv javnosti v mednarodnih odnosih in pojav totalitarnih režimov sta pomembna vidika sprememb v diplomaciji medvojnega obdobja. Povojno, moderno dobo je zaznamovala bipolarna razdelitev sveta in hladna vojna, istočasno pa je tehnološki in družbeni razvoj človeštva spremenil svet, v katerem diplomacija deluje. Ugotavljamo predvsem, da spremembe v diplomaciji pogojuje razvoj dogodkov v mednarodnem okolju, struktura mednarodne skupnosti držav in ostalih mednarodnih dejavnikov ter, da so plod splošnega, tako tehničnega, kot tudi družbenega razvoja človeštva kot celote. Ti dejavniki najbolj prispevajo k spremembam diplomatskega sistema v dvajsetem stoletju.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Nova Gorica : [T. Kerec], 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 44398595