DIKUL - logo
Univerzitetna knjižnica Nove univerze, Ljubljana - vsi oddelki (UKNU)
Spoštovane študentke in študenti!

Obveščamo vas, da je KURS – Komentar Ustave Republike Slovenije – sedaj brezplačno dostopen na spletu!
Obiščite našo spletno stran – Univerzitetna knjižnica Nove univerze, Baze znanja ali neposredno e-kurs.si in poiščite želeno vsebino!
Iskalnik omogoča iskanje po stvarnem kazalu z uporabo predlaganih gesel ali splošno iskanje!

Za dodatne informacije se obrnite neposredno na knjižnico v času uradnih ur, od ponedeljka do petka, od 10.00 do 18.00 ure!

Ekipa UKNU
  • Evidentiranje nepremičnin v državah v razvoju
    Trnovšek, Klavdija ; Lipej, Božena
    Razvoj evidentiranja nepremičnin v državah v razvoju je treba podpirati zaradi potrebe po razdelitvi zemljišč njihovim prebivalcem, v veliko primerih revnejšim ljudem in ogroženim skupinam, da se jim ... zagotovijo stalna in varna zavetja in prebivališča. Pomembna je primerna ureditev sistema evidentiranja nepremičnin po konfliktih, saj se lahko na ta način zagotovi reševanje zemljiških sporov in se oblikujejo pristojne institucije za razreševanje napetosti po prekinitvi konfliktov. Iz primerov mednarodnih praks je razvidno, da je treba graditi enostavne, uporabnikom prijazne, stroškovno učinkovite in vzdržne ter trajnostne sisteme evidentiranja in upravljanja nepremičnin. Treba je upoštevati potrebe državljanov in gospodarskega razvoja ter dediščino zgodovinskega razvoja, lokalno okolje in tradicijo. Pri raziskavi so bile uporabljene naslednje metode: primerjalna metoda, analiza in interpretacija, opisna metoda in deskriptivna metoda. Obravnavan je razvoj v Mozambiku, Zvezni Republiki Nigeriji in Republiki Kolumbiji. Te države spadajo med manj razvite države na svetu, vendar so pokazale interes za ureditev evidentiranja nepremičnin s pomočjo zemljiške reforme, s katero želijo vzpostaviti institucionalno in kadrovsko zmogljivost. Raziskava zaključuje, da so reforme na področju razvoja evidentiranja in upravljanja nepremičnin pomembne za uspešno vzpostavitev sistemov v manj razvitih in državah v razvoju. S pomočjo reform se lahko dosežejo spremembe v zakonodajni in organizacijski ureditvi nepremičninskih evidenc. Pomembno je, da se zagotavlja pravno varstvo lastništva nepremičnin in vzpodbuja delovanje trga nepremičnin, kjer ureditve to omogočajo.
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2021
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 51511811