DIKUL - logo
(UL)
  • Umetnost, vizualna kultura in vizualni študiji
    Erjavec, Aleš, 1951-
    Z razmahom globalizirane vizualne kulture se je pojavilo tudi teoretsko zanimanje zanjo. Čeprav najdemo vizualno kulturo v različnih kulturah in zgodovinskih obdobjih, pa zlasti v zadnjih desetletjih ... postaja dominantna oblika kulture. Teorija vizualne kulture izhaja zlasti iz Barthesove semiologije in tudi iz britanskih kulturnih študijev. Ob teh pa so se v osemdesetih in zlasti v začetku devetdesetih let pojavila številna dela, ki so obravnavala okularocentrizem, vidno, pogled ipd. ter so nastajala na stičiščih med filozofijo, zgodovino idej, vizualno teorijo ter umetnostno zgodovino. Prav umetnostna zgodovina je nudila enega od znanstvenih izhodišč za analizo vizualne kulture, pri čemer pa ni bila le orodje takšne analize, pač pa je veljalo tudi obratno, analiza vizualne kulture je preoblikovala umetnostno zgodovino, ki je tako pričela obravnavati podobe predvsem kot znake, zaradi česar jih lahko beremo kot tekste. Še vedno nerešeno vprašanje, ki pogosto vzbuja nelagodje ne le med umetnostnimi zgodovinarji, marveč vsemi,ki priznavajo obstoj umetnosti, pa je vprašanje odnosa in razmerja med vizualno kulturo kot specifično obliko "kulture" ter umetnostjo, ki je bila zlasti v modernizmu konstituirana tudi v nasprotju do kulture. Revija October je predlagala ponoven premislek zgodovinskih temeljev umetnostne zgodovine, da bi na ta način morda vanjo vključili tudi vizualno kulturo. Vsaj zaenkrat takšne pobude niso bile uspešne.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 313-332)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2005
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 24091181

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr./jun. 2005, str. 313-332)

loading ...
loading ...
loading ...