DIKUL - logo
(UL)
  • Prednostna pravica do novih osnovnih vložkov pri d. o. o.
    Podgorelec, Peter
    S prenovljenim Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1) je bila tudi družbenikom v družbi z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) priznana zakonita prednostna pravica do novih osnovnih vložkov v postopku ... efektivnega povečanja osnovnega kapitala. Ta pravica je bila delničarjem priznana že s prejšnjim zakonom, za d. o. o. pa je veljalo, da imajo družbeniki prednostno pravico samo, če je ta posebej predvidena z družbeno pogodbo. Taka zakonska rešitev ni bila ustrezna. Zaradi personalističnega značaja članstva je potreba po priznanju zakonite prednostne pravice pri d. o. o. dejansko še močnejša kot pri delniški družbi. Zato bi bilo s pravno-sistemskega vidika nedosledno, če bi navedeni specifični obrambni mehanizem pred razvodenitvijo upravljavskih in premoženjskih pravic družbenikov obstajal le pri delniški družbi, ne pa tudipri d. o. o..
    Vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 27, št. 24/25, 19. jun. 2008, pril. str. VI-VIII)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2008
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 9309777

vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 27, št. 24/25, 19. jun. 2008, pril. str. VI-VIII)

loading ...
loading ...
loading ...