UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Bori - Pinus spp. : bolezni iglic : Lophodermium seditiosum, Mycosphaerella pini, Mycosphaerella dearnessii, Cyclaneusma minus = Pines - Pinus spp. : diseases of needles
    Jurc, Dušan
    Prispevek je nadaljevanje opisov bolezni, ki kužijo poganjke, veje in debla borov (Pinus spp.) in se pojavljajo v Sloveniji. Odmiranje poganjkov črnega bora (Gremmeniella abietina) redko povzroči ... velike poškodbe gozdov, bolezen paje splošno razširjena in v letu 2006 je poškodovala rdeči bor na obsežnem območju centralne Slovenije in črni bor v severni Sloveniji. Mehurjevka rdečega bora (Cronartium flaccidum) je splošno razširjena gliva na rdečem boru, redko na črnem boru in le lokalno na alepskem boru. Dikariontski gostitelji so predvsem Vincetoxicum officinale, Gentiana asclepiadea in Paeonia officinalis. Bolezen prizadene predvsem borove sestoje do faze letvenjaka. Borova rja zavijalka (Melampsora pinitorqua) je bolezen borovega mladja, na topolih ne povzroča močnih poškodb. V gozdnih drevesnicah se je že pojavila v močni jakosti, vendar je njen epifitotičen pojav redek tako v drevesnicah kot v naravi. Podani so nasveti za zmanjševanje poškodb borov zaradi naštetih bolezni.
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2007
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 2071718