UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Pojmovanja učenja, znanja in poučevanja pri študentih tehnično-naravoslovnih in humanistično-družboslovnih programov [Elektronski vir] : diplomsko delo
    Praper, Alenka
    V diplomskem delu skušamo raziskati vlogo pojmovanj učenja, znanja in poučevanja ter vloge učitelja in učenca. V teoretičnem delu opredelimo učenje, znanje in poučevanje, pojme osvetlimo tudi v luči ... kognitivno-konstruktivistične teorije. Omenimo različne paradigme v vzgoji in izobraževanju ter opozorimo na problematičnost črno-belih pogledov. Nadaljujemo z opredelitvijo pojmovanja in z obravnavo različnih vrst pojmovanj: pojmovanj učenja, znanja in poučevanja. V posebnem poglavju skušamo razložiti model spleta dejavnikov, ki vplivajo na učenje, poučevanje in učno uspešnost, ter osvetliti pomen hierarhično višjih pojmovanj, predvsem v zvezi z zagotavljanjem kakovosti izobraževanja. Ugotavljamo, da je spreminjanje obstoječih pojmovanj zahteven in dolgotrajen proces. Razlikujemo med pojmovanji, ravnanji in deklariranimi izjavami posameznikov. Posebno poglavje namenimo izsledkom raziskav o prevladujočih pojmovanjih učenja, znanja, poučevanja ter vloge učenca in učitelja, predvsem v slovenskem prostoru. V empiričnem delu predstavljamo rezultate raziskave, s katero smo ugotavljali pojmovanja učenja, znanja in poučevanja 148 študentov 3. letnika tehnično-naravoslovnih in humanistično-družboslovnih programov. Večina študentov je navedla nevtralne asociacije na besede učenje, znanje in poučevanje. Podobno kot v predhodnih raziskavah, se je tudi v naši raziskavi pokazalo, da pri več kot polovici študentov pri vseh treh vrstah pojmovanj prevladujejo hierarhično nižja pojmovanja. Največji delež študentov bi zase najraje izbralo učitelja %vodiča%. Študenti z nižjimi pojmovanji znanja in študenti z višjimi pojmovanji znanja se statistično pomembno razlikujejo v povprečju izpitnih ocen, v pogostosti obiskovanja predavanj, seminarjev in vaj ter v pojmovanjih poučevanja.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [A. Praper], 2016
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 61016930

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP PRAPER A. Pojmovanja
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP PRAPER A. Pojmovanja
loan not possible
loading ...
loading ...
loading ...