UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Vključevanje koncepta trajnostnega razvoja v izobraževanje : primer Gimnazije Jurija Vege Idrija [Elektronski vir] : magistrsko delo
    Uršič, Tina, 1992-
    V magistrskem delu obravnavamo vključevanje trajnostnega razvoja v izobraževanje na primeru Gimnazije Jurija Vege Idrija. V teoretičnem delu najprej na kratko opisujemo sam koncept, njegov ... zgodovinski razvoj in stanje občine Idrija na področju trajnostnega razvoja. V nadaljevanju se osredotočamo na vključevanje koncepta trajnostnega razvoja v izobraževanje na vseh ravneh šolanja, kjer podrobneje analiziramo učne načrte in kataloge znanja za geografijo in družboslovje. V zadnjem delu so predstavljeni konkretni predlogi za vključevanje vsebin trajnostnega razvoja v pouk geografije in družboslovja. V empiričnem delu predstavljamo izsledke raziskave, v kateri smo poskušali ugotoviti, v kolikšni meri se koncept trajnostnega razvoja vključuje v pouk in kako je vpet v celotno šolsko delovanje izbrane srednje šole. Sledi analiza dokumentov obravnavane šole, s katero želimo ugotoviti, kako se koncept trajnostnega razvoja vključuje v šolske dokumente. V nadaljevanju raziskave smo s pomočjo polstrukturiranih intervjujev in fokusne skupine ugotavljali, v kolikšni meri strokovni delavci na šoli vključujejo ideje trajnostnega razvoja v proces vzgoje in izobraževanja. Na osnovi rezultatov ugotavljamo, da šola izvaja številne aktivnosti, ki bi jih lahko uvrstili v omenjeni koncept. Opazimo lahko, da so na ravni celotne šole vključeni vsi trije vidiki trajnostnega razvoja (okoljski, socialni, gospodarski). Intervjuvani strokovni delavci se zavedajo pomena koncepta trajnostnega razvoja, vendar le redko posegajo po literaturi s tega področja in se večinoma ne udeležujejo strokovnih izobraževanj na to temo. Z analizo učnih načrtov in katalogov znanja za geografijo in družboslovje smo ugotovili, da omenjeni šolski dokumenti vsebujejo številne cilje, ki jih lahko povežemo s trajnostnim razvojem. Preko analize intervjujev smo opazili, da je vključenost teh tematik v veliki meri odvisna tudi od posameznega učitelja. Največja razlika med intervjuvanima učiteljicama se je v naši raziskavi pojavila v zvezi z obravnavo lokalne problematike, saj smo ugotovili, da učiteljica domačinka daje precej večji poudarek lokalnim temam. V sklopu naše raziskave smo ugotovili, da so v nacionalnih dokumentih izdelane smernice za vključevanje trajnostnega razvoja v pouk, ni pa konkretnejših navodil za realizacijo na nivoju celotne šole. Šole so tako prepuščene same sebi, zato predlagamo njihovo medsebojno povezovanje in izmenjavo dobrih praks.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [T. Uršič], 2017
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 65251938

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP URŠIČ T. Vključevanje
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP URŠIČ T. Vključevanje
loan not possible
loading ...
loading ...
loading ...