UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Faculty of Mechanical Engineering, Lj. (FSLJ)
  • Izboljšava zračenja fermentacijske brozge v industrijskem fermentorju [Elektronski vir] = Improved aeration of fermentation broth in an industrial scale fermenter
    Senica, David ; Špes, Aleš ; Bombač, Andrej
    Zaradi nihanja kakovosti aktivne farmacevtske učinkovine ter težav z zagotavljanjem kisika med fermentacijskim procesom v industrijskem fermentorju, smo predvidevali, da je dispergiranje zraka v ... fermentacijsko brozgo neučinkovito in porazdelitev plinaste faze neenakomerna, oziroma, da je mešalo pri predpisanih obratovalnih pogojih poplavljeno. Meritve zaznave poplavnega stanja in deleža plinaste faze v industrijskem fermentorju so predvidevanja potrdile. Analiza hidrodinamskih režimov dispergiranja zraka v modelni mešalni napravi je pokazala, da z obstoječim sklopom mešal ni možno zagotoviti učinkovitega dispergiranja in ustrezne porazdelitve plinaste faze. Spodnje diskasto turbinsko mešalo nestandardne geometrije je bilo pri vrtilni frekvenci 50 min-1 poplavljeno že pri pretoku 500 mn3 zraka/h. Zato smo v modelni napravi iskali nove rešitve in na podlagi rezultatov meritev prišli do dveh možnih: a) rekonstrukcije obstoječih mešal in povečanja vrtilne frekvence in s tem premika meje poplavnega območja k pretoku zraka 800 - 1000 mn3/h, ter b) zamenjave obstoječega štiristopenjskega mešala s tristopenjskim, s spodnjim posebnim mešalom za dispergiranje zraka, razvitim v LFDT, in zgoraj dveh aksialnih mešal, ki, glede na rezultate meritev v modelni mešalni napravi, zagotavljajo učinkovito dispergiranje 1800 mn3 zraka/h v industrijskem fermentorju.
    Source: Zbornik referatov in povzetkov [Elektronski vir] (Datoteka ZBORNIK\SLOVENSKI KEMIJSKI DNEVI 2015\PDFS\R\RPC34 (10 f.))
    Type of material - conference contribution
    Publish date - 2015
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 14449947

source: Zbornik referatov in povzetkov [Elektronski vir] (Datoteka ZBORNIK\SLOVENSKI KEMIJSKI DNEVI 2015\PDFS\R\RPC34 (10 f.))

loading ...
loading ...
loading ...