UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
FSS, J. Goričar Central Social Sciences Library, Ljubljana (ODKLJ)
Opening hours: Mondays to Fridays 8 a.m. - 8 p.m., Saturdays 8 a.m. - 2 p.m..
 More... 

Subject Headings
    Textbook    Zebra   Research guides
  • Razširjenost računalnikov in interneta med osnovnošolskimi maturanti v Sloveniji
    Podovšovnik, Eva ; Kramberger, Anton
    Članek uvede interdisciplinarni koncept širjenja tehnologij, utemeljen na sociološki in ekonomski tradiciji raziskovanja, s čimer opozarja tudi na kompleksnost v vplivu ekonomskih in neekonomskih ... faktorjev na sam proces širjenja. Članek se nato zoži na empirično raziskavo naslednjih razsežnosti procesa širjenja računalnikov in interneta (R&I) med generacijo mladih v Sloveniji (zaključili osnovno šolo v letu 2003, dvostopenjski slučajni vzorec,n = 885 oseb): dostopnost R&I tehnološke opreme, splošni odnos mladine do teh tehnologij, zgodnja poklicna motiviranost za učenje z R&I, grafične prezentacije konceptnih map mladine na temo "Računalniki v mojem svetu", pogostost rabe teh tehnologij, v kombinaciji z zahtevnostjo uporabljanih R&I aplikacij, samoocena doseženega znanja o R&I. Ugotovitve parcialnih empiričnih analiz kažejo, da je sama dostopnost teh tehnologij za proučevano mladino sicer izjemno velika, da pa v ostalih proučevanih razsežnostih deleži tistih oseb, ki so aktivno vključene v podprocese širjenja te tehnologije, precej naglo upadajo. Tudi osnovna fenomenografska analiza konceptnih map (tako glede števila in vsebine različnih objektov kakor tudi glede števila in vsebine različnih povezav med njimi) razkrije, da ima mladina v Sloveniji v primerjavi z angleško mladino podobne starosti v povprečju znatno manj ustvarjalno predstavo o potencialih te tehnologije, saj tehnični vidiki njene rabe daleč prevladujejo nad socialnimi.
    Source: Družboslovne razprave = Social science forum. - ISSN 0352-3608 (Letn. 20, št. 46/47, avg./dec. 2004, str. 81-108)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2004
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 23605341

source: Družboslovne razprave = Social science forum. - ISSN 0352-3608 (Letn. 20, št. 46/47, avg./dec. 2004, str. 81-108)

loading ...
loading ...
loading ...