UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Faculty of Law, Lj. (PRFLJ)
SUMMER OPENING HOURS (July and August 2024)
The library will be open Monday through Friday from 8:00 a.m. to 2:00 p.m.
The library will be closed from 29 July to 2 August (one week) and on 16 August (the day between a holiday and a weekend).
  • Pravna obravnava kriptosredstev - primerjalnopravna analiza svetovnih trendov z ozirom na regulacijo v ZDA : magistrsko diplomsko delo
    Maletić, Nikša
    Regulacija kriptosredstev kot nove tehnologije je v svetu v zgodnji fazi, ko se regulatorji še seznanjajo s tehnologijo in njenimi učinki. Pristop k regulaciji je odvisen od stopnje ekonomskega ... razvoja v državi, predvsem razvitosti finančnih trgov, družbenih okoliščin, politične klime in odmevnejših dogodkov v industriji. Dve jurisdikciji, ki na svetovni ravni izstopata, sta Evropska unija in Združene države Amerike. Prva izstopa po učinku, ki ga ima na delo ostalih regulatorjev, slednja pa po učinku, ki ga imajo odločitve njihovih regulatorjev na kriptotrge. Namen tega dela je predstaviti pristope in odločitve regulatorjev po svetu v zvezi s kriptosredstvi s posebnim ozirom na regulacijo v ZDA. Analizirani so tako zakonodajni dokumenti kot tudi odločitve, priporočila in pravila regulatornih agencij ter odločitve sodišč v konkretnih primerih. Delo bo zastavilo hipotezo, da je regulacija v ZDA s sodbami v odmevnih primerih Tornado Cash in Grayscale primernejša in vplivnejša od regulacije v EU v luči nedavne (in še ne popolnoma uporabljive) Uredbe o trgih kriptosredstev (Uredba (EU) 1114/2023). Za razumevanje učinkov regulacije bodo primeri različnih jurisdikcij po svetu slikovito prikazali različne regulatorne postopke in ratio za njimi. Ker so kriptosredstva nova in relativno zapletena tematika, temu magistrskemu delu sledita še dve prilogi, v katerih je opisana zgodovina kriptosredstev in pogoste oblike kriptosredstev danes. Za bralce, ki niso seznanjeni s kriptom, se priporoča branje prilog pred začetkom branja glavnega dela naloge. Kljub temu so v magistrskem delu za lažje razumevanje pojmi na kratko pojasnjeni tudi sproti v opombah, ko so prvič omenjeni.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [N. Maletić], 2024
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 199558403

Reserve material at the desired pickup location.

Pickup location Material status Reservation
Faculty of Law, Lj.
available - outside loan, loan period: 1 months
Call number – location, accession no. ... Copy status
Prosti pristop
B mag 0000001251
IN: 7001251
Prosti pristop
B mag 1251
IN: 7001251
available - outside loan, loan period: 1 months
loading ...
loading ...
loading ...