UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Faculty of Law, Lj. (PRFLJ)
SUMMER OPENING HOURS (July and August 2024)
The library will be open Monday through Friday from 8:00 a.m. to 2:00 p.m.
The library will be closed from 29 July to 2 August (one week) and on 16 August (the day between a holiday and a weekend).
  • Skladnost slovenskega kazenskega prava z inkriminacijami mednarodnega prava glede hudodelstev zoper človečnost in mednarodno pravo ter vojnih hudodelstev : diplomska naloga
    Grobelnik, Matej
    Že sam naslov diplomske naloge pove veliko o njeni vsebini. Naloga poskuša na kratko prikazati, kakšna je mednarodnopravna ureditev inkriminacij vojnih hudodelstev ter hudodelstev zoper človečnost in ... mednarodno pravo, kako je omenjena tematika urejena v slovenskem kazenskem pravu ter ali je naša ureditev vsebinsko podobna ureditvi mednarodnega prava. V nalogi je najprej povzet kratek zgodovinski razvoj norm, ki določajo, katera dejanja se lahko štejejo za mednarodna hudodelstva, ki so predmet razprave, ter mednarodni akti, ki so bili temelj tega razvoja. Nato so navedene norme najpomembnejših mednarodnih aktov, ki imajo univerzalno veljavo (to so: Londonski sporazum, Statut mednarodnega sodišča za področje bivše Jugoslavije, Rimski statut stalnega mednarodnega kazenskega sodišča, Ženevske konvencije iz leta 1949 ter oba dopolnilna protokola ter Konvencija o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida). Iz njih sem izluščil člene, ki vsebujejo inkriminacije dejanj, ki predstavljajo navedena mednarodna hudodelstva, ter jih primerjal (gledano z vidika vsebine inkriminacij) z inkriminacijami, ki so vsebovane v slovenskih pravnih aktih. Pri tem sem ugotovil, da so inkriminacije slovenskega prava (če jih gledamo kot celoto) vsebinsko skladne z inkriminacijami mednarodnega prava, vendar obstajajo določene razlike, ki predstavljajo bodisi prednost bodisi pomanjkljivost naše ureditve, na katere sem v nalogi tudi opozoril. Že za časa skupne države je bilo veliko narejenega, da so inkriminacije slovenskega kazenskega prava skladne z inkriminacijami mednarodnega prava. Še več je bilo storjenega z najnovejšo novelo Kazenskega zakonika iz leta 2004, vendar slovenske zakonodajalce čaka na tem področju še veliko dela.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - [Ljubljana : M. Grobelnik, 2005]
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 7033681

Reserve material at the desired pickup location.

Pickup location Material status Reservation
Faculty of Law, Lj.
available - outside loan, loan period: 1 months
Call number – location, accession no. ... Copy status
Skladišče
dip 0000004841
IN: 9004841
Skladišče
dip 4841
IN: 9004841
available - outside loan, loan period: 1 months
loading ...
loading ...
loading ...