UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
University Library of the New University, Ljubljana - all departments (UKNU)
Spoštovane študentke in študenti!

Obveščamo vas, da je KURS – Komentar Ustave Republike Slovenije – sedaj brezplačno dostopen na spletu!
Obiščite našo spletno stran – Univerzitetna knjižnica Nove univerze, Baze znanja ali neposredno e-kurs.si in poiščite želeno vsebino!
Iskalnik omogoča iskanje po stvarnem kazalu z uporabo predlaganih gesel ali splošno iskanje!

Za dodatne informacije se obrnite neposredno na knjižnico v času uradnih ur, od ponedeljka do petka, od 10.00 do 18.00 ure!

Ekipa UKNU
  • Mednarodna pogodba in načelo primarnosti prava EU
    Čebulj, Janez, 1957-
    Avtor v prispevku obravnava nekatera ustavnopravna vprašanja, povezana s položajem mednarodnih pogodb v slovenski ustavni ureditvi ter njihovim položajem v hierarhiji pravnih aktov. Pri tem izhaja iz ... nekaterih stališč, ki so se glede tega oblikovala v postopku ratifikacije Arbitražnega sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. Sprašuje se, ali so ta stališča uporabna tudi za razmerje med Ustavo Republike Slovenije in pravom EU, pri čemer se kot osrednje vprašanje zastavlja, ali načelo primarnosti izključuje ustavnosodno presojo prava EU. Postavlja tezo, da gre pri njej za element neke vrste sistema zavor in ravnovesij pri izvrševanju primarnega prava s strani organov EU, to je med prenosom izvrševanja dela suverenih pravic države članice in izvrševanjem prenesenih suverenih pravic s strani organov EU.
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2022
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 104540931