UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
University Library of the New University, Ljubljana - all departments (UKNU)
Spoštovane študentke in študenti!

Obveščamo vas, da je KURS – Komentar Ustave Republike Slovenije – sedaj brezplačno dostopen na spletu!
Obiščite našo spletno stran – Univerzitetna knjižnica Nove univerze, Baze znanja ali neposredno e-kurs.si in poiščite želeno vsebino!
Iskalnik omogoča iskanje po stvarnem kazalu z uporabo predlaganih gesel ali splošno iskanje!

Za dodatne informacije se obrnite neposredno na knjižnico v času uradnih ur, od ponedeljka do petka, od 10.00 do 18.00 ure!

Ekipa UKNU
  • Varstvo pravic tujcev v postopku prisilne odstranitve iz države : magistrsko delo
    Konec, Jože
    Varstvo človekovih pravic je temelj vsake demokratične družbe. Posebno pozornost je treba nameniti predvsem zagotavljanju varstva pravic tistim, ki se znajdejo v postopkih represivnih organov. ... Prisilno odstranjevanje tujcev je postopek, ki ga izvaja policija na podlagi Zakona o tujcih in je neposredno povezan tudi z omejevanjem določenih človekovih pravic. Za uspešno izvedbo prisilne odstranitve in zaradi zagotavljanja nemotenega izvajanja zakonskih določil policija izvaja tudi določene represivne ukrepe. Pri tem je nujno in neobhodno, da se takšni ukrepi policije nadzorujejo in da imajo tujci v postopku prisilne odstranitve zagotovljen poseben standard varstva človekovih pravic. Svoboda gibanja je ena temeljnih človekovih pravic, ki jo varuje Ustava Republike Slovenije in razne mednarodne konvencije. V postopkih prisilne odstranitve tujca iz države je svoboda gibanja omejena predvsem v primerih, ko je treba tujce nastaniti v Center za tujce, ki je kot institucija v pristojnosti policije namenjen prav omejitvi svobode gibanja in mora zagotoviti, da bo tujec odstranjen iz Slovenije skladno z zakonom. Ker lahko policija omeji svobodo gibanja tujcem v postopku prisilne odstranitve do šest mesecev oziroma tudi do enega leta, je treba tujcem zagotoviti vse pravice, ki so jih deležni vsi, ki jim je z zakonom omejena osebna svoboda (oziroma jim je odvzeta prostost). Med postopkom prisilne odstranitve so tujcem zagotovljene še naslednje pravice: pravica do obveščenosti v jeziku, ki ga tujec razume, pravica do azila, zdravstvenega varstva, komuniciranja, osebnega dostojanstva, idr. Nujno je zagotavljanje pravic mladoletnim osebam oziroma otrokom brez spremstva, ki se znajdejo v postopku prisilne odstranitve in so enako kot polnoletne osebe v postopku prisilne odstranitve nastanjeni v Center za tujce, kjer jim je omejeno gibanje. Kako policija zagotavlja ustrezen standard človekovih pravic in varstvo le-teh, ugotavljajo domače in tuje formalne in neformalne nadzorne institucije, med katerimi so najpomembnejše: Varuh človekovih pravic, Evropski odbor za preprečevanje mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja, Evropski komisar za človekove pravice, nevladne organizacije idr. Strokovna usposobljenost izvajalcev prisilne odstranitve, preglednost postopkov, individualna obravnava tujcev in sodelovanje nevladnih organizacij so pogoj zauspešno izvedbo postopka prisilne odstranitve tujca iz države
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [J. Konec], 2004
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 228095

Reserve material at the desired pickup location.

Pickup location Material status Reservation
Centralna enota
available - outside loan, loan period: 21 days
Call number – location, accession no. ... Copy status
Centralna enota
FDSMAG 0000000056
IN: 110000056
Centralna enota
FDSMAG 56
IN: 110000056
available - outside loan, loan period: 21 days
loading ...
loading ...
loading ...