UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
(UL)
  • Kaznivo dejanje zvijačnega zapeljevanja : primerno orodje za preprečevanje spolnih zlorab otrok?
    Skvarča, Nika
    Pred dvema letoma smo lahko v dnevnem časopisju prebrali novico o poskusu zvijačnega zapeljevanja. Nekega dne se je devetletna deklica potožila babici, da jo v spletni klepetalnici nadleguje neki ... fant. Gospa se je takoj podvizala k računalniku, se pod psevdonimom vnukinje prijavila v spletno klepetalnico in namesto nje nadaljevala načeti pogovor. Kaj kmalu se je tudi sama prepričala v resničnost otrokovih trditev. Opolzke ponudbe sogovornika so jo prepričale, da je pograbila telefon in podala prijavo policiji zaradi suma izvršitve kaznivega dejanja zvijačnega zapeljevanja. Zgodba je pozneje dobila veliko večje razsežnosti, vendar je tukaj pomembno le to, da iz domnevnega, prvega primera zvijačnega zapeljevanja ni bilo nič. To pa je povsem pričakovano, saj se pravzaprav nič ni zgodilo. Vsaj ne dovolj za sprožitev kazenskopravnega varstva. Nagovarjanju otroka k spolnemu ravnanju in k osebnemu srečanju bi morala namreč slediti tudi storilčeva konkretna dejanja za uresničitev srečanja. Taka je namreč dikcija novega kaznivega dejanja, ki ga je slovenski zakonodajalec poimenoval Pridobivanje oseb, mlajših od petnajst let, za spolne namene. Njen namen je predvsem preprečiti ali odvrniti fizični stik med otrokom in odraslim. Vendar - ali je taka inkriminacija lahko kos tako zahtevni nalogi?
    Source: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 34, št. 10, 12. mar. 2015, str. II-VIII)
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2015
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 14256721

source: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 34, št. 10, 12. mar. 2015, str. II-VIII)

loading ...
loading ...
loading ...