UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
(UM)
  • Vpliv zareze v zobnem korenu pastorka na frekvenčni odziv gonila = Influence of the pinion tooth rooth notch on the frequency spectrum of a gear drive
    Globevnik, Aleš ...
    Članek obravnava analizo vpliva globine zareze v zobnem korenu na frekvenčni odziv zobniškega gonila z uporabo vibroakustične analize. Različne globine zareze v zobnem korenu pastorka so bile ... narejene z žično erozijo, s katero se je simulirala utrujenostna razpoka , do katere prihaja pri zobniških gonilih zaradi prevelikih obremenitev, napačne konstrukcije ali napak v materialu. Preizkusi so bili izdelani za različne vrtilne frekvence in momente. Časovni signali, ki so bili zajeti z uporabo dveh mikrofonov, so bili obdelani s Fourierjevo transformacijo. Tako dobljeni močnostni frekvenčni spektri so se za različne globine zareze, različne momente in različni vrtilni frekvenci , značilno razlikovali tako v številu amplitud kakor tudi v stranskih frekvencah. To dokazuje, da je omenjena metoda za diagnosticiranje zobniških gonil primerna oziroma uporabna.
    Source: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Let. 44, št. 9/10, 1998, str. 279-284)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1998
    Language - slovenian, english
    COBISS.SI-ID - 2862363