UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
(UM)
  • Ugotavljanje vpliva konstrukcije na merilno negotovost koordinatnih merilnih naprav z metodo končnih elementov = Determination of the influence of the structure on the measuring uncertainty of coordinate measuring devices by the finite element method
    Šerod, Miroslav ; Šostar, Adolf, 1934-2022
    Natančno merjenje je glavni cilj vsakega v metrologiji in velike zahteve po natančnosti lahko dandanes zagotovijo le koordinatne merilne naprave. Bistvo članka je v tem, da poudari pomen istih ... dejavnikov v konstrukcijski izvedbi koordinatne merilne naprave (KMN), ki zmanjšujejo merilno negotovost KMN in s tem vplivajo na kakovostno merjenje; najpomembnejša dejavnika sta: ustrezna geometrijska oblika konstrukcijskega dela KMN in ustrezno izbrani material tega dela. Metoda končnih elementov (MKE) je bila uporabljena za iskanje optimalne izvedbe konstrukcije KMN. Iskanje ustreznejše izvedbe konstrukcije delov KMN z MKE omogoči, da najdemo konstrukcijsko izvedbo KMN z najmanjšo merilno negotovostjo. Prikazana je torej zmožnost MKE pri analizi deformacijskega odziva KMN, seveda za različne materiale glavnih delov portala KMN, po čemer se bo dalo sklepati o najustreznejši izvedbi KMN za natančno merjenje. Za razskovalni vzorec je bila uporabljena KMN OPTON UMC-850, ki je nameščena na Fakulteti za strojništvo v Mariboru.
    Source: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (44, št. 1/2, jan.-feb. 1998, str. 35-40)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1998
    Language - slovenian, english
    COBISS.SI-ID - 3526422