UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Ekonomsko-poslovna fakulteta, Maribor (EPF)
POSLOVALNI ČAS/ IZPOSOJA NA DOM: Ponedeljek, Sreda, Petek 8.30 - 14.00. Torek, Četrtek 8.30 - 17.00. ČITALNICA: Ponedeljek, Torek, Sreda, Četrtek 8.30 - 17.00, Petek 8.30 - 14.00. Poletni poslovalni čas (julij-avgust) / Knjižnica in čitalnica: torek in četrtek 9.00 - 14.00.
  • Družbena odgovornost (podjetja) in osebni razvoj posameznika [Elektronski vir] = (Corporate's) social responsibility and individual personal development
    Šarotar Žižek, Simona ; Maučec, Martina, 1977-
    Družbena odgovornost organizacijam omogoča, da delujejo na način, ki prispeva k povečanju blaginje posameznikov, organizacij, družbenega in naravnega okolja nasploh. Temelj družbeno odgovornega ... ravnanja organizacij so posamezniki. Zato postaja skrb za zadostno in potrebno celovitost posameznika, h kateri pomembno prispeva tudi osebni razvoj, vse pomembnejša. Na posameznikov osebni razvoj vplivajo politični, kulturni, ekonomski in socialni dejavniki, izkušnje in psihoemocionalno doživljanje okolja in življenja ter njegove fizične in intelektualne zmogljivosti kot tudi predstave o sebi in drugih. Pri načrtovanju osebnega razvoja posameznika je pomembno približevanje k zadostni in potrebni celovitosti kot rezultanti strokovnega, osebnostnega in delovnega razvoja. V sodobni družbi pridobiva pomen tudi osebnostni razvoj posameznika kot del osebnega razvoja, ki posameznika približuje zreli osebnosti, ki posamezniku omogoča, da na ustrezen in konstruktiven način uravnava svoje življenje. Posameznik ima na voljo različne tehnike za svojo osebnostno rast, kot so: (i) pozitivna miselna naravnanost, (ii) osredotočanje na sedanji trenutek, (iii) obvladovanje misli, (iv) obvladovanje čustev, (v) razvoj zavedanja in (vi) razvoj vseh vrst človekove inteligentnosti. Kljub temu da posameznik načrtuje svoj osebni razvoj, ta poteka tudi v organizaciji, kjer je posameznik zaposlen, in organizacija, ki želi biti uspešna, ga mora pri tem tudi podpirati, usmerjati in mu pomagati pri doseganju smiselno zastavljenih ciljev. Z uresničevanjem osebnega in osebnostnega razvoja se posameznik kot zaposleni ne približuje zgolj k zreli osebnosti, ampak tudi k osebni družbeni odgovornosti, ki je temelj ustvarjalnega sodelovanja za družbeno odgovorno ravnanje organizacij.
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 2009
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 9928476