UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Učna motivacija in osebnost v povezavi z učno uspešnostjo in zadovoljstvom z življenjem pri srednješolcih : diplomsko delo
    Habicht, Maja
    V pričujočem diplomskem delu smo na vzorcu 205 mladostnikov raziskovali povezave med učno motivacijo, temeljnimi dimenzijami osebnosti, zadovoljstvom z življenjem ter učnim uspehom. Preverili smo ... tudi razlike med spoloma v različnih tipih zunanje in notranje motivacije ter povezave med različnimi tipi zunanje in notranje motivacije ter učnim uspehom. Za merjenje učne motivacije smo uporabili Lestvico študijske motivacije (Vallerand idr., 1992), za merjenje temeljnih dimenzij osebnosti Vprašalnik velikih pet BFI (John, Donahue in Kentle, 1991), zadovoljstvo z življenjem pa z Lestvico zadovoljstva z življenjem (Diener idr., 1985). Ugotovili smo, da se vsi tipi zunanje učne motivacije in en tip notranje motivacije (želja po obvladovanju) statistično pomembno pozitivno povezujejo z učnim uspehom, amotivacija pa se pomembno negativno povezuje z učnim uspehom. Tudi temeljne dimenzije osebnosti se pomembno povezujejo z nekaterimi tipi zunanje oz. notranje motivacije. Z učno motivacijo se najbolj konsistentno povezujeta vestnost in sprejemljivost, in sicer z vsemi tipi notranje motivacije. Vestnost se pomembno pozitivno povezuje tudi z enim tipom zunanje motivacije (introjicirano uravnavanje). Odprtost se povezuje z dvema tipoma notranje motivacije (z željo po védenju in doživljanjem stimulacije), ekstravertnost pa le z enim tipom zunanje motivacije - zunanjim uravnavanjem. Nevroticizem in odprtost se pomembno pozitivno povezujeta z amotivacijo. Vestnost in sprejemljivost se pomembno negativno povezujejo z amotivacijo. Zadovoljstvo z življenjem se pomembno pozitivno povezuje z dvema tipoma notranje motivacije (želja po obvladovanju in doživljanje stimulacije) ter enim tipom zunanje motivacije (identificirano uravnavanje) ter pomembno negativno z amotivacijo. Nobena od temeljnih dimenzij osebnosti niti zadovoljstvo z življenjem se ne povezujejo z učnim uspehom. Dekleta v primerjavi s fanti poročajo o pomembno višji stopnji želje po obvladovanju (eden od tipov notranje motivacije) in identificiranega uravnavanja (eden od tipov zunanje motivacije).
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [M. Habicht], 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 62892130

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Psihologija
 Dipl HABICHT M. Učna motivacija
OHK - Psihologija
 Dipl HABICHT M. Učna motivacija
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...