UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Vpliv procesa poliranja na razvoj površine in karakterizacija poliranega marmorja
    Kopar, Tinkara ...
    Poliran marmor je široko uporaben kot dekorativna stenska in talna obloga. Ena od najbolj zaželenih lastnosti poliranega marmorja je sijaj. Da dobi naravni kamen svoj končni sijaj, je v industriji ... izpostavljen zaporedju različnih faz poliranja. Prva faza je brušenje z grobim abrazivom, s katero izravnamo površino kamna. V naslednjih fazah poliranja površino gladimo, dokler marmor ne dobi svoj končni sijaj. V prispevku je predstavljen tipičen industrijski proces poliranja marmorja. Da bi optimizirali proces, smo študirali mehanizem odstranjevanja materiala pri poliranju, določili sijaj površine, hrapavost, strukturo površine in spremembe mikrostrukture. Po vsaki fazi poliranja smo odvzeli vzorce marmorjev sivec in volakas ter jih karakterizirali z različnimi metodami kot so: meritve sijaja pri različnih kotih, meritve hrapavosti in pregled mikrostrukture z elektronskim mikroskopom LV-SEM. Meritev sijaja je za dosego estetskega učinka merodajnejša od meritve hrapavosti, ker naravni defekti v kamnu vplivajo na rezultat. Vseeno pa se je izkazalo, da je kombinacija izbranih metod dober način za študij in optimiziranje procesa poliranja v industriji naravnega kamna.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 39, št. 1/2, jan.-apr. 2005, str. 19-24)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2005
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 1039463

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 39, št. 1/2, jan.-apr. 2005, str. 19-24)

loading ...
loading ...
loading ...