UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Otroški avtomobilski stolčki in manjše tveganje za poškodbe otrok v prometnih nesrečah = Belt-positioning booster seats and reduction in risk of injury among childrenin vehicle crashes
    Durbin, Denis ; Elliott, Michael R. ; Winston, Flaura K.
    Izhodišče: Čeprav je več kot ducat ameriških držav ratificiralo zakone, ki tudi za otroke, starejše od štirih let, zahtevajo otroške avtomobilske stolčke, je še vedno večina držav ohranila zakone, ki ... to obveznost določajo zgolj za otroke, mlajše od štirih let. Morda je pomanjkanje podatkov o večji učinkovitosti takih stolčkov tisto, ki zadržuje države, da bi sprejele strožjozakonodajo na tem področju. Cilj: Objektivizirati povezavo med otroškimi avtomobilskimi stolčki v primerjavi z varnostnim pasom na navadnem sedežu s tveganjem za poškodbo pri štiri- do sedemletnih otrocih in oceniti vzorce poškodb pri otrocih v otroških avtomobilskih stolčkih in tistih, ki so bili zgolj pripeti z varnostnim pasom. Načrt, okolje in preiskovanci: Presečnaštudija otrok, starih od štiri do sedem let, udeleženih v prometnih nesrečah v zavarovanih avtomobilih v 15 državah ZDA, s podatki, zbranimi na podlagi zahtev iz zavarovalnih polic in s telefonsko anketo. Verjetnostni vzorec, ki je obsegal 3.616 prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih 4.243 otrok, naj bi predstavljal populacijo 56.593 otrok iz 48.257 prometnih nesreč. Podatki so bili zbrani med 1. decembrom 1998 in 31. majem 2002. Glavnikazalec izidov: Poročilo staršev o klinično pomembnih poškodbah. Rezultati: Poškodbe smo zabeležili pri 1,81% vseh otrok med četrtim in sedmim letom starosti, od tega jih je bilo z varnostnim pasom na navadnem stolu pripetih 1,95%, v otroških avtomobilskih stolčkih pa jih je bilo 0,77%. Obeti glede na poškodbo, prilagojeni otroku, vozniku in značilnostim trka ter vozilaso bili pri skupini otrok, starih od štirih do sedem let, ki so bili v otroških avtomobilskih stolčkih, v primerjavi s tistimi, ki so bili zgolj pripeti z varnostnim pasom (razmerje obetov = 0,41; 95-odstotni interval zaupanja = 0,20-0,86) za 59% nižji. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih).
    Vir: JAMA : the journal of the American Medical Association. - ISSN 1318-1092 (Letn. 11, št. 5, okt. 2003, str. 306-311)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2003
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 17149401