UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Numerična in eksperimentalna analiza utrujanja v lomnomehanskem preskušancu nestandardne oblike = Numerical and experimental analyses of fatigue in a non-standard fracture-mechanics specimen
    Kovše, Igor
    V prispevku je prikazana numerična simulacija rasti utrujenostne razpoke pri mešanem lomnem načinu. Postopek je avtomatiziran do te mere, da je kot vhodni podatek potrebno podati le obris območja tj. ... preskušanca, začetno mesto razpoke in materialne parametre, kot končni rezultat pa med drugim dobimo pot razpoke in odnose ▫$K_1(a), K_11(a),N(a)$▫, tj. faktorja intenzitete napetosti in število ciklov v odvisnosti od dolžine razpoke. Za numerične izračune je uporabljena metoda končnih elementov. Rast utrujenostne razpoke je simulirana z vrsto prirastrov razpoke končne dolžine. Mreža končnih elementov je po vsakem prirastku razpoke generirana avtomatično. Numerični rezultati so primerjani s spreskusom na preskušancu nestandardne oblike. Med preskusom smo na osnovi izmerjene podajnosti sproti določali tudi dolžino razpoke.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 37, št. 1/2, jan.-apr. 2003, str. 39-43)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2003
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 25157125

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 37, št. 1/2, jan.-apr. 2003, str. 39-43)

loading ...
loading ...
loading ...