UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Kakovost vladanja v starih in novih članicah Evropske unije
    Tomšič, Matevž ; Vehovar, Urban
    Avtorja obravnavata problematiko kakovosti vladanja v državah Evropske unije, v povezavi z dejavniki, kot sta ekonomske performance in socialni kapital. Visoko raven kakovosti vladanja razumeta kot ... značilnost stabilizirane, visoko razvite demokracije. Kakovost vladanja sestoji iz treh komponent: obstojnosti sistema, inkluzivnosti in efektivnosti. Na podlagi tega modela opravita (s pomočjo indikatorjev iz izbranih mednarodnih raziskav) primerjalno analizo kakovosti vladanja med državami EU, pri čemer je poudarek na primerjavi med 'starimi' (EU-15) in 'novimi' (EU-10) članicami Unije. Očitno je, da nove članice EU glede kakovosti vladanja v splošnem še vedno zaostajajo za večino etabliranih evropskih demokracij. Ugotovljena je precejšnja stopnja premo sorazmerne povezanosti med različnimi komponentami kakovosti vladanja termed kakovostjo vladanja na eni strani in socialnim kapitalom in ekonomskimi performancami na drugi strani.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 43, št. 3/4, maj-avg. 2006, str. 386-405)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 25312605

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 43, št. 3/4, maj-avg. 2006, str. 386-405)

loading ...
loading ...
loading ...