UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Simulacijski model ogrevanja gredic v peči Allino
    Jaklič, Anton, 1970- ...
    V prispevku je predstavljen simulacijski model ogrevanja gredic v peči Allino v valjarni Metal Ravne. Simulacijski model deluje v realnem času in je vključen v nadzorni sistem peči Allino. Izmenjava ... toplote med dimnim plinom, steno peči in gredico je obravnavana z modelom treh temperatur. Obravnava toplotnega sevanja pri ogrevanju gredic zahteva natančno upoštevanje kompleksne geometrije, ki jo imajo stene peči, skupaj z založenimi gredicami. Izmenjava toplote med ploskvami v peči je zato v modelu obravnavana z uporabo matrike geometrijskih faktorjev vidnosti. Ta matrika je predhodno določena s splošnim modelom za izračun matrike geometrijskih faktorjev vidnosti z uporabo metode Monte Carlo. Temperatura poda peči je odvisna od trenutne založitve v peči. V modelu je za posamezni dolžinski segment določena z bilanco toplotnih tokov na podu peči. Prevajanje v gredicah je obravnavano z metodo končnih diferenc v treh prostorskih dimenzijah. Vrednotenje modela smo izvedli z meritvami ogrevanja preskusne gredice v peči Allino. Za uporabniško prijazno delo je bil za simulacijski model razvit grafični uporabniški vmesnik (GUI).
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 33-38)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 341674

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 33-38)

loading ...
loading ...
loading ...