UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Napovedni brezdimenzionalni enoconski model za simuliranje zgorevanja v dieselskem motorju = Predictive zero-dimensional single-zone Diesel combustion simulation models
    Dobovišek, Želimir ; Černej, Anton ; Hribernik, Aleš, 1960-
    Članek obravnava napovedane, brezdimenzijske, enoconske termodinamične modele, ki opisujejo potek zgorevanja z dokaj preprostimi matematičnimi izrazi. Najprej podajamo pregled skupine modelov v ... karakteristiki sproščanja toplote, ki temelji na Vibejevi funkciji, in to po zaporedju, kakor so se pojavljali v literaturi. Sledi kratek pregled druge skupine modelov, ki sicer temeljijo na Vibejevem načinu, vandar vključujejo učinek karakteristike vbizgavanja na sproščanje toplote. Modeli tretje skupine so obravnavani bolj podrobno. Upoštevajoč Jenkijev prijem so izvedeni trije izvirni modeli, ki vključujejo učinek spremembe trenutne vrednosti količine in hitrost vbrizgavanja goriva ter razmernika zrak/gorivo med vbrizgavanjem, vendar je ohranjena njihova matematična preprostost. Podan je opis modelov in primerjava računskih in eksperimentalnih rezultatov ter sklepi o primernosti uporabe takšnih simuliranih modelov pri reševanju pogostih problemov v tehnični praksi.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (39, št. 5/8, maj-avgust 1993, str. 137-160)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1993
    Jezik - slovenski, angleški
    COBISS.SI-ID - 4993284