UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
TEOF, Teološka knjižnica Maribor (STK)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v juliju 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+). Zato bi vas prosili, da vrnete čim več
izposojenega gradiva, ki ga imate doma; in sicer do 30. junija 2024.

O vseh nadaljnjih postopkih združevanja in vpliv na uporabniški profil članov knjižnice vas bomo obveščali preko COBISS+, po e-sporočilih, spletni strani fakultete UL TEOF in pri izposojevalnih pultih.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Samopoškodovanje in doživljanje samopodobe pri mladih : magistrsko delo
    Verhnjak, Metka
    Samopoškodovanje je predvsem v zadnjih letih postal eden izmed bolj pogostih nefunkcionalnih mehanizmov soočanja s stresom, predvsem pri mladih. V raziskavi je izpostavljena predvsem povezava ... samopoškodovanja s samopodobo, ki naj bi bila glede na literaturo vzajemna. Z uporabo fenomenološke kvalitativne metode in poglobljenih polstrukturiranih intervjujev pridobimo podatke od petih udeleženk med 18 in 30 letom starosti, z neposredno izkušnjo samopoškodbenega vedenja. Pri vseh udeleženkah se pokaže pomembna povezava med samopoškodovanjem in nizko samopodobo, ki pri večini izvira iz primarne družine. V nekaterih primerih so omenjene motnje hranjenja in drugi znake duševnih motenj. Analiza pridobljenih podatkov pokaže velik pomen podpore družine za udeleženke v času stiske. Prisoten je sicer velik strah oziroma nezaupanje pred pogovorom s strokovnjakom. Naloga prikazuje še delovanje obdobja COVID-19 na udeleženke, ki so se v tistem času še vedno soočale s samopoškodovanjem. Pridobljeni rezultati potrjujejo ugotovitve obstoječe literature obeh glavnih tem ter poudarjajo pomen ozaveščanja, zgodnjega odkrivanja in ustreznega zdravljenja samopoškodbenega vedenja ter nizke samopodobe pri mladih. Predvsem področje samopoškodovanja je namreč še danes podvrženo številnim stereotipom. Pri raziskovanju se razkrije nekaj težav in potencialnih pomanjkljivosti, saj so bile v intervjuje vključene samo ženske, sklicevali smo se samo na opravljene intervjuje. Posledično ugotovitev ne moremo posplošiti na celotno populacijo.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana ; Maribor : [M. Verhnjak], 2024
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 197834243

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
S 7 Mg/24 0000000005 S 7 Mg/24 5 prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...