UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
Teološka fakulteta, Ljubljana (TEOFLJ)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v juliju 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+). Zato bi vas prosili, da vrnete čim več
izposojenega gradiva, ki ga imate doma; in sicer do 30. junija 2024.

O vseh nadaljnjih postopkih združevanja in vpliv na uporabniški profil članov knjižnice vas bomo obveščali preko COBISS+, po e-sporočilih, spletni strani fakultete UL TEOF in pri izposojevalnih pultih.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Tomaž Hren in Uskoki
    Dolenc, Bogdan
    Uskoki so bili priseljenci pravoslavne vere, ki so se v 16. in 17. stoletju iz zasedenih turških krajev v Bosni in Slavoniji naselili na ozemlje Hrvaške, ki je spadala pod Habsburžane. Med njimi je ... nastalo gibanje za zedinjenje z rimskokatoliško Cerkvijo, iz katerega je leta 1611 nastala grkokatoliška Cerkev s škofijskim sedežem v Marči pri Križevcih. Katoliški škofje, zlasti zagrebški, unijatom niso priznavali prave samostojnosti in so delali na tem, da unijati sprejmejo tudi latinski obred. Škof Hren je poznal težke verske razmere med Uskoki in je iz verskih ter političnih nagibov deloval za njihovo zedinjenje in pastoralno oskrbo. Predlagal je, naj bi katoliški škofje v svojih zavodih vzgajali duhovniški naraščaj za Uskoke. Tudi sam je v Gornjem Gradu vzgajal v ta namen nekaj uskoških mladeničev. Po Hrenovi smrti je delo za zedinjenje zastalo.
    Vir: Hrenov simpozij v Rimu (Str. 217-228)
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 1998
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 1947482

vir: Hrenov simpozij v Rimu (Str. 217-228)

loading ...
loading ...
loading ...