UNI-MB - logo
UMNIK - logo
 
(UM)
  • Mikromehanska analiza loma heterogenih inženirskih materialov : letno poročilo o rezultatih opravljenega znanstveno-raziskovalnega dela na področju podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta za leto 1998 [za MZ Slovenije]
    Ren, Zoran
    Namen projekta je razviti nove računalniške modele za mikromehanske simulacije nastanka in širjenja razpok v heterogenih inženirskih materialih. Mikromehanski modeli v okviru numerične metode končnih ... elementov omogočajo posnemanje obnašanja strukture materiala na mikronivoju in s tem upoštevanje vpliva heterogenosti materialov na porušitvene procese sodobnih konstrukcij. Mikronivo materiala lahko simuliramo z gosto prostorsko mrežo povezanih palic, nosilcev ali celic, s katero je mogoče skupaj s primernimi matematčnimi funkcijami posnemati mikromehansko obnašanje strukture materiala, kot je potovanje dislokacij vzdolž drsnih ravnin ali pretrganje medatomskih vezi znotraj kristalnih zrn. Model temelji na majhnem številu neodvisnih parametrov, katere je mogoče enostavno uskladiti z eksperimentalnimi podatki. Predhodne raziskave kažejo, da je s temi modeli dejansko mogoče zelo natančno simulirati procese loma v realnih materialih. Raziskana bo primernost uporabe razvitih modelov za simulacije loma v različnih inženirskih materialih.
    Vrsta gradiva - raziskovalno poročilo
    Založništvo in izdelava - Maribor : Fakulteta za strojništvo, 1999
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 4272406

Knjižnica Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda
Knjižnica tehniških fakultet, Maribor pisarna A-003 (FS) RN-FS-98 REN Z. MIKROMEHANSKA prosto - na dom, čas izposoje: 1 mes.
loading ...
loading ...
loading ...