UP - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Pomembnost vključevanja študij spolov v študijske programe, ki izobražujejo za poklic učitelja oziroma učiteljice [Elektronski vir] : diplomsko delo
    Verbič, Urška, 1988-, pedagoginja in sociologinja
    Osnovni namen diplomske naloge je ugotoviti, zakaj bi študije spolov morale biti vključene v študijske programe, ki izobražujejo za poklic učitelja oz. učiteljice. V teoretičnem delu naloge ... predstavimo osnovno problematiko spolov v izobraževanju, pri čemer posebno pozornost namenimo teorijam, ki se ukvarjajo s problematiko pravičnega delovanja v šolskem prostoru. Predstavljena je tudi vloga šole kot institucije pri konstrukciji (ne)enakosti spolov. Naše razmišljanje v nalogi nadaljujemo z opisom svetovne in slovenske zgodovine boja za izenačevanje izobraževalnih možnosti moških in žensk in znotraj tega sklopa predstavimo zgodovinske procese, ki so pripeljali do stanja, da ženske lahko dosegajo najvišje stopnje izobrazbe. Prostor v teoretičnem delu naloge namenimo tudi raziskavam, ki se danes ukvarjajo s problematiko spolov v izobraževanju z vidika kurikularnih gradiv, interakcij v razredu in z vidika učne uspešnosti, pri čemer pokažemo, da je spolna stereotipnost v šolskem prostoru še vedno prisotna. Končno pozornost usmerimo k raziskavam, ki iščejo vzroke in načine vključevanja študij spolov v terciarno izobraževanje, poseben poudarek pa namenimo vključevanju študij spolov v študijske programe, ki izobražujejo za poklic učitelja oz. učiteljice. V empiričnem delu naloge se problematiki vključevanja študij spolov v študijske programe, ki izobražujejo za poklic učitelja oz. učiteljice, še bolj posvetimo. Pokažemo, kakšno je realno stanje vključenosti študij spolov v učne načrte pedagoških predmetov študijskih programov, ki izobražujejo za poklic učitelja oz. učiteljice, ter kakšno stališče do vključevanja slednjih vsebin zavzemajo intervjuvani profesorji oz. profesorice, ki izvajajo nekatere od analiziranih predmetov. Splošna ugotovitev naše raziskave glede vključenosti vsebin študij spolov v učne načrte pokaže na 95 odstotno vključenost iskanih vsebin. Tako visok odstotek vključenosti je posledica tega, da smo pri analizi in interpretaciji podatkov upoštevali tudi tiste vsebine učnih načrtov, ki niso nujno govorile o problematiki spolov v izobraževanju, temveč so nakazovale zgolj možnost vključitve iskanih tem, saj le pet predmetov od analiziranih štiridesetih navaja vsebine, ki se eksplicitno nanašajo na problematiko študij spolov. Raziskavo smo v nadaljevanju poglobili tudi z intervjuji s šestimi profesorji in profesoricami, ki predavajo na štirih fakultetah, ki na ljubljanski univerzi izobražujejo za poklic učitelja oz. učiteljice. Splošno mnenje o tem, kakšna je naravnanost do problematike spolov v izobraževanju profesorjev in profesoric, gre v smeri večinskega zavedanja relevantnosti problematike. Štirje od šestih profesorjev oz. profesoric so potrdili, da se jim zdi pomembno, da v svoje predmete vključujejo tematike, ki so povezane z vlogo spolov v izobraževanju, in da te teme s študenti in študentkami tudi problematizirajo.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [U. Verbič], 2014
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 54894690

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP VERBIČ U. Pomembnost
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP VERBIČ U. Pomembnost
loan not possible
loading ...
loading ...
loading ...