UP - logo
Faculty of Law, Lj. (PRFLJ)
SUMMER OPENING HOURS (July and August 2024)
The library will be open Monday through Friday from 8:00 a.m. to 2:00 p.m.
The library will be closed from 29 July to 2 August (one week) and on 16 August (the day between a holiday and a weekend).
  • Kako s pravom zavarovati Kras pred neracionalno in nerazumno ekspanzijo novih pozidav, pravni vidik ustreznosti načina participacije javnosti pri sprejemanju občinskih prostorskih načrtov : (diplomska naloga)
    Barič, Andreja
    V 80-ih letih prejšnjega stoletja, v sistemu družbenega planiranja in samoupravljanja, so nastali danes še vedno veljavni prostorski akti kraških občin, ki so določili predimenzionirana ureditvena ... območja naselij. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo se je sprostil trg nepremičnin. Povpraševanje po nepremičninah se je povečalo, kar so izkoristili posamezni investitorji, ki so v trenutni situaciji videli možnost za hiter zaslužek. Sledila je nerazumna ekspanzija novih pozidav, ki spreminja izgled kraške krajine, uničuje površinske in podzemeljske kraške pojave in krči življenjski prostor ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Velika ureditvena območja in (po mojem mnenju napačno) prepričanje upravnih organov, da je ureditveno območje enako zazidalnemu, namreč to omogočajo. Lokalno prebivalstvo je prepoznalo ta velik problem. Oblikovala se je civilna iniciativa, ki je opozarjala na nepravilnosti. Razplet dogodkov je tako pokazal, da lokalno prebivalstvo ni vključeno v postopek sprejemanja prostorskih aktov na primeren oz. zadovoljiv način. Lokalni prebivalci smo namreč tisti, ki moramo povedati, kaj si v vasi želimo in česa ne. Pri tem je zelo pomembno, da se javnost vključuje pravočasno in da ima na voljo vse potrebne informacije. Postopek vključevanja javnosti, kot ga predvideva 50. člen Zakona o prostorskem načrtovanju, po mojem mnenju nikakor ne izpolnjuje zahteve Aarhuške konvencije po zgodnjem vključevanju javnosti, tj. v trenutku, ko so odprte še vse možnosti. Zaradi pritiska javnosti sta Občina Sežana in Občina Divača končno le organizirali prostorske delavnice. Žal se je po izvedbi le-teh izkazalo, da niso bile izpeljane na primeren način. Delavnice bi namreč morale potekati v prvi vrsti kot izobraževanje in ozaveščanje občanov, ne pa zgolj kot "demokratično planiranje zazidljivih površin". Krajani smo se tako na prostorskih delavnicah, kot tudi na zborih krajanov večkrat večinsko opredelili proti predimenzioniranim območjem poselitve v prostorskih aktih Občine Sežana. Podpiramo namreč le takšen obseg ureditvenih območij, ki bo namenjen zgolj potrebam nas samih in ne "trgovcem s prostorom". Žal pa omenjene pripombe pri pripravi osnutka OPN niso bile upoštevane. Ena od možnosti za preprečevanje negativnih trendov razvoja na območju Krasa je tudi vzpostavitev Kraškega regijskega parka. Kot primer dobre prakse, ki vključuje varovanje poseljenega prostora, lahko izpostavim francoski model pogodbenega varovanja. Na tak način je mogoče zagotoviti ustrezen razvoj in hkrati ohranjati značilnosti kraške naravne in kulturne krajine.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [A. Barič], 2010
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 11226705

Reserve material at the desired pickup location.

Pickup location Material status Reservation
Faculty of Law, Lj.
available - outside loan, loan period: 1 months
Call number – location, accession no. ... Copy status
Prosti pristop
dip 0000006667
IN: 9006667
Prosti pristop
dip 6667
IN: 9006667
available - outside loan, loan period: 1 months
loading ...
loading ...
loading ...