UP - logo
Theological Faculty, Lj. (TEOFLJ)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v juliju 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+). Zato bi vas prosili, da vrnete čim več
izposojenega gradiva, ki ga imate doma; in sicer do 30. junija 2024.

O vseh nadaljnjih postopkih združevanja in vpliv na uporabniški profil članov knjižnice vas bomo obveščali preko COBISS+, po e-sporočilih, spletni strani fakultete UL TEOF in pri izposojevalnih pultih.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Izseljenstvo kot trajen pastoralni izziv za Cerkev na Slovenskem
    Kolar, Bogdan
    V letu 1952 je papež Pij XII. objavil apostolsko konstitucijo Exsul familia - Begunska družina, s katero je preuredil pastoralno delo Cerkve med begunci in izseljenci. Veliko število ljudi, ki je po ... končani drugi svetovni vojni moralo zapustiti svoje domove in si v novih okoljih poiskati možnosti življenja in osebne svobode, je predstavljalo izziv za cerkvene skupnosti tako v krajih izseljevanja kot v naseljenskih deželah. Vprašanje izseljevanja je bilo izziv za Cerkev na Slovenskem že od druge polovice XIX. dalje, ker pa se je izseljevanje nadaljevalo tudi celotno XX. stoletje, se je Cerkev temu moralo prilagoditi in ustrezno odgovoriti. Predstavljen je okvirni pregled najpomembnješih pobud, ki so jih sprejele cerkvene skupnosti na Slovenskem, da bi izrazile svojo skrb za rojake po svetu. V prispevku je večji poudarek namenjen pregledu odmevov, ki jih je v slovenske cerkvene skupnosti prinesla prej omenjena apostolska konstitucija, in iskanju oblik sodelovanja v prihodnje, saj se Cerkev na Slovenskem danes srečuje s pojavom priseljevanja vlastnem okolju.
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2002
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 2973786