UP - logo
Theological Faculty, Lj. (TEOFLJ)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v septembru 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+).

Zato bo knjižnica med 12. in 17. septembrom 2024 fizično zaprta. Z 12. septembrom 2024 bosta prenehali delovati bazi TEOFLJ in STK ter se tako združili v skupno bazo TEOF.

Za uporabnike baze STK se bodo podatki prenesli v bazo TEOF, zato bo potrebno na začetku malce več pozornosti in dodatnih nastavitev v uporabniških profilih. Obvestila o dostopu se bodo pojavila v obliki e-sporočil, dodatna pomoč bo na voljo preko telefonov ali e-naslovu: knjižnica@teof.uni-lj.si oz. knjižnica-MB@teof.uni-lj.si.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Božje ljudstvo kot eklezialna podoba milosti
    Seigfried, Adam ; Šimenc, Janez
    Izraz Božje ljudstvo moremo zasledovati tako v Stari kot v Novi zavezi. V Stari zavezi pomeni posebno izbranost izraelskega ljudstva s strani Boga, v Novi pa Božjo milostno izvolitev vsega človeštva, ... ki se utelesi v občestvu Kristusovih učencev. Drugi vatikanski koncil je pojem Božjega ljudstva potegnil iz pozabe in mu namenil osrednje mesto v teološkem razmišljanju o Cerkvi. Cerkev je občestvo, v katerem se odvija dialog, katerega podoba je občestveni - Troedini Bog. To občestvo vsakega člana kliče k odgovorni udeležbi v trojni Kristusovi službi. Posledica je tudi nova opredelitev položaja vsakega vernika, laika in pripadnika hierarhije, ki pa doslej še ni bila izpeljana. Pot do polnega teološkega in pastoralnega razcveta pojma Božjega ljudstva pelje prek prenovljenega zavedanja osebne poklicanosti vsakega posameznika v občestvu z Bogom in z drugimi, na drugi strani pa prek izstopa iz avtoritativnih in vstopa v dialoška razmerja znotraj Božjega ljudstva. Tako Božje ljudstvo iz podobe raste v orodje in zakrament Božjega delovanja v človeški družbi.
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1995
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 899930