UP - logo
University of Primorska University Library - all departments (UPUK)
  • Socialno podjetništvo v Sloveniji : pravni in ekonomski vidiki
    Zirnstein, Elizabeta ; Bratkovič Kregar, Tina
    Prispevek analizira učinkovitost socialnega podjetništva v Sloveniji z dveh vidikov: pravnega in ekonomskega. Pravni vidik analizira pravno ureditev ustanavljanja in delovanja socialnih podjetij, kot ... je urejena v Zakonu o socialnem podjetništvu, ekonomski vidik pa ekonomske ukrepe, politiko in državne spodbude, namenjene za čim večjo rast in razvoj socialnega podjetništva v Sloveniji. Čeprav je socialno podjetništvo v tujini postalo pomemben generator regionalnega in lokalnega razvoja, pozitivni učinki socialnega podjetništva v slovenskem prostoru še niso dosegli želene razsežnosti. Avtorici svojo kritiko slovenske ureditve socialnega podjetništva usmerjata predvsem v administrativne ovire za ustanavljanje ali preoblikovanje socialnih podjetij. Kljub pomanjkljivostim pravne ureditve pa ta sama po sebi ne more biti razlog za nizko število socialnih podjetij v Sloveniji. Avtorici ugotavljata, da je problem predvsem v neučinkoviti implementaciji zakona, ki predvideva številne ukrepe za spodbujanje socialnega podjetništva, ki so v veliki meri ostali zgolj mrtva črka na papirju. Razlogi so tudi v slabem poznavanju in razumevanju koncepta socialnega podjetništva, nezadostnem sodelovanju med institucijami, odgovornimi za razvoj socialnega podjetništva na državni in regionalni ravni, ter pomanjkanju finančnih mehanizmov za financiranje naložb v socialna podjetja.
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2014
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 279732224

    Link(s):

    http://www.lexonomica.com/journal/images/volume_6/No_2/01-Zirnstein-Bratkovic-Kregar-Socialno%20podjetnistvo%20v%20Sloveniji.pdf

    El. vir na naslovu http://www.lexonomica.com/journal/images/volume_6/No_2/01-Zirnstein-Bratkovic-Kregar-Socialno%20podjetnistvo%20v%20Sloveniji.pdf ni več dostopen (6. 1. 2017)


    Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si
    Digital Library of the University of Maribor – DLUM