UP - logo
University of Primorska University Library (UPUK)
  • Izzivi pri napotitvi delavcev v okviru čezmejnega opravljanja storitev v EU v času epidemije COVID-19 (predstavitev rezultatov raziskovalnega projekta) [Elektronski vir]
    Sedmak, Suzana ; Širok, Klemen ; Zirnstein, Elizabeta
    Pravica do prostega pretoka storitev kot ena izmed štirih temeljnih svoboščin notranjega trga Evropske unije (EU) omogoča podjetjem, da zaradi izpolnjevanja svojih pogodbenih obveznosti začasno ... napotijo svoje zaposlene v drugo državo članico EU. Slovenija spada med države, ki največ napotujejo v druge evropske države. V prispevku predstavljamo rezultate raziskave o napotovanju delavcev v okviru čezmejnega opravljanja storitev v EU, s posebnim poudarkom na tistih vidikih napotovanja, ki so zaradi epidemije COVID-19 postavljali slovenske delodajalce pred nove izzive. Namen prispevka je torej predstaviti izzive, s katerimi se delodajalci soočajo pri napotovanju v času epidemije, in hkrati preveriti gibanje števila napotitev v času epidemije v EU in Sloveniji. Ugotovitve raziskave temeljijo na primarnih podatkih, zbranih s polstrukturiranimi intervjuji s ključnimi deležniki, in na sekundarnih (uradnih) podatkih o gibanju števila napotenih delavcev v EU. Delodajalci poročajo o različnih težavah in ovirah, ki so jih prednje postavili ukrepi za zmanjševanje širjenja okužb (več birokratskega dela, več negotovosti glede zahtev držav gostiteljic, višje finančno breme zaradi karanten, testiranj ipd.). Hkrati pa ugotavljamo, da ti ukrepi absolutno gledano niso vplivali na zmanjšanje števila napotenih delavec na ravni EU. Ravno nasprotno – obseg napotovanja se je v letu epidemije občutno povečal.
    Source: Izzivi managementu [Elektronski vir] = Management challenges. - ISSN 1855-5756 (Letn. 13, št. 2, okt. 2021, str. 34-41)
    Type of material - e-article
    Publish date - 2021
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 86815747