UP - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Papeške okrožnice in razvoj cerkvenega stališča do begunstva in okoljevarstva od druge svetovne vojne : magistrska naloga
    Kastelic, Vid
    Magistrsko delo na podlagi kratkega orisa cerkvene zgodovine, sistematične obdelave papeških okrožnic, s posebnim poudarkom na tistih napisanih v zadnjih 60 letih, raziskuje spremembo cerkvenega ... stališča o begunstvu in okoljevarstvu. Cerkvena zgodovina ima zakonodajno vlogo v Cerkvi, zato je teoretičen uvod nujen, prav tako pa so pomembne papeške okrožnice in njihov razvoj skozi čas, kjer smo opažali vedno večjo usmerjenost v zunanji svet in manjši poudarek na delovanje Cerkve kot take. Opazili smo tudi vedno manjšo frekvenco izdajanja okrožnic z očitno izjemo Janeza Pavla II., ki je izdal bistveno več okrožnic kot njegovi predhodniki in nasledniki. O tematiki okoljevarstva smo ugotovili, da je največje premike tu naredil papež Frančišek, hkrati pa so podlago zanj pripravili že njegovi predhodniki v okrožnicah, ki se okoljevarstva spotoma dotaknejo. O begunstvu je bilo napisano mnogo že takoj po drugi svetovni vojni, a se je potem problematika razvila, z njo pa tudi stališče Cerkve, ki ga zopet najbolj zaznamuje delo papeža Frančiška, posebno še v zadnjih letih, ko temu pojavu namenja vse več pozornosti. Cerkev se sploh v sodobnosti razvija in prilagaja trenutni situaciji, vsaj v okviru teh dveh tematik, hkrati pa ostaja zvesta svoji tradiciji, zato so njena stališča trdna in premišljena.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [V. Kastelic], 2022
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 133150467

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Zgodovina
 SKL-MagB 0000000219 KASTELIC Vid
OHK - Zgodovina
 SKL-MagB 219 KASTELIC Vid
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...