UP - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Odnos med perfekcionizmom in kognitivno testno anksioznostjo : vloga stilov spoprijemanja s stresom in nevroticizma : magistrsko delo
    Kačar, Petar
    Namen magistrskega dela je na študentski populaciji preučiti odnos med prilagojenimi (organiziranost in osebni standardi) oziroma neprilagojenimi dimenzijami (pričakovanja staršev, starševska ... kritika, dvom v lastna dejanja in zaskrbljenost zaradi napak) perfekcionizma in kognitivno testno anksioznostjo. Zanima me, ali imata različna stila spoprijemanja (stil spoprijemanja, osredotočen na problem, in stil spoprijemanja, osredotočen na izogibanje) v tem odnosu mediatorsko vlogo. Zanima me še, ali nevroticizem kot ena izmed osnovnih osebnostnih lastnosti moderira indirektni učinek neprilagojenih dimenzij perfekcionizma na oba stila spoprijemanja s stresom. V vzorec je bilo vključenih 307 študentov različnih študijskih smeri in programov, ki so izpolnili Lestvico kognitivne testne anksioznosti, Frostovo lestvico perfekcionizma, Vprašalnik stilov spoprijemanja s stresom – kratko verzijo in Vprašalnik petih velikih faktorjev. Za oceno mediatorske vloge stilov spoprijemanja s stresom in moderatorske vloge nevroticizma sem izvedel vzporedno mediatorsko analizo in analizo pogojnih procesov oziroma moderirano mediacijo. Rezultati so pokazali, da ima organiziranost negativen posredni učinek preko obeh stilov spoprijemanja s stresom na kognitivno testno anksioznost, in sicer organiziranost pozitivno napoveduje stil spoprijemanja, osredotočen na problem, ki napoveduje nižjo kognitivno testno anksioznost, ter negativno napoveduje stil spoprijemanja, osredotočen na izogibanje, ki napoveduje višjo kognitivno testno anksioznost. Pri tem je močnejši učinek preko stila spoprijemanja, osredotočenega na izogibanje. Osebni standardi, zaskrbljenost zaradi napak in starševska kritika imajo pozitiven neposredni in posredni, pričakovanja staršev pa negativen posredni učinek na kognitivno testno anksioznost le preko stila spoprijemanja, osredotočenega na izogibanje. Dvom v lastna dejanja ima le pozitiven neposredni učinek na kognitivno testno anksioznost. Nevroticizem se ni pokazal kot moderator indirektnega učinka v modelu z neprilagojenimi dimenzijami perfekcionizma. Rezultati imajo teoretične in praktične implikacije. S teoretičnega vidika rezultati doprinašajo k globljemu razumevanju klasifikacije perfekcionizma na pozitivne in negativne dimenzije ter razumevanju perfekcionizma kot vedenja, usmerjenega k doseganju pozitivnih posledic ali izogibanju negativnim posledicam. Rezultati lahko predstavljajo teoretično izhodišče za razvoj ustreznih intervencij pri spoprijemanju z izpitno anksioznostjo.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [P. Kačar], 2024
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 199623939

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Psihologija
 MagB KAČAR P. Odnos
OHK - Psihologija
 MagB KAČAR P. Odnos
izposojeno - na dom, rok vrnitve: 22.07.2024

Predvidoma na voljo po: 19.08.2024 (1. v čakalni vrsti)
loading ...
loading ...
loading ...