UP - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Medkulturna razsežnost branja kot izziv za učenca [Elektronski vir] = Crosscultural dimension of reading as a challenge for the pupil
    Grosman, Meta
    O vlogi šolskih knjižničark in knjižničarjev pri razvijanju učenčeve bralne pismenosti se zdi najbolj smiselno razmišljati s stališča posebnosti njihove vzgojne vloge in položaja delovanja na šoli. ... Različno od učitelja se šolski knjižničar srečuje s posameznimi učenci ali majhno skupino učencev, pri posredovanju med učencem in knjigo ima tako možnost individualnega pogovora z učencem, pri katerem lahko upošteva posebnosti njegovega branja in zanimanj ter svoje nasvete in priporočila usmerja skladno s spoznanji o teh posebnostihter s tem učencu nudi za razvoj bralne pismenosti potrebno podporo.Da bi možnost individualnega pogovora z učenci uporabil v korist učencem, mora razumeti okoliščine in prednosti individualnega pogovora z učenci v primerjavi s šolsko obravnavo leposlovja, ki se ne ravna po zanimanjuposameznih učencev in jo še vedno usmerjajo podatkovno preobremenjeniučni načrti. Z upoštevanjem potreb realnih učencev in za to potrebnimi znanji lahko šolski knjižničar pomembno prispeva k preseganju primanjkljajev književnega pouka in k individualni motivaciji učencev, ki jih obvezno branje pušča demotivirane. Prispevek bo obravnaval nekatere možnosti za pogovor z učenci, ki bi učencu pomagale razumeti posebnosti lastnega branjarazličnih besedil v raznih položajih in prispevale k njegovemu zanimanjuza leposlovno branje.
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2008
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 39107426