UP - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Weaving by day, unravelling by night : the critical and translation reception of the poetry of Seamus Heaney in Slovenia
    Mozetič, Uroš, 1961-2016
    Članek obravnava okoliščine, ki so botrovale pičlemu odzivu slovenske kritike in bralstva na poezijo severnoirskega nobelovca Seamusa Heaneyja. Pregled slovenske kritike je pokazal, da ta po eni ... strani priznava vpliv irske književne tradicije na slovensko ustvarjalnost, po drugi strani pa odreka pomembnost Heaneyju, ki v vseh pogledih pooseblja starodavno in sodobno irsko kulturno izkustvo. Osnovno vodilo raziskave izhaja iz podmene, da je takšen slovenski sprejem posledica neustreznega prevajanja pesnikovega opusa v slovenščino, kar potrjuje tudi primerjalna razčlemba jezikoslovnih, slogovnih in pragmatičnih prvin izbranih izvirnih in prevodnih besedil. Heaneyjev pesniški jezik je zaradi svoje izjemne raznoterosti težko dostopen tako povprečnemu kot tudi nekoliko bolj specializiranemu bralcu izvirnika, zato je njegova ustrezna predstavitev v prevodni obliki še toliko bolj pomembna.
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2009
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 41209186