UP - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Tvorjenje in prevajanje priložnostnih tvorjenk (Michael Ende: Čarobni napoj ali satanarheolažgenialkopeklenski punč želja) [Elektronski vir] : diplomska seminarska naloga
    Jerman, Jerica
    Priložnostne tvorjenke so odraz sprememb znotraj jezikovnega sistema, v literarnih delih pa soustvarjajo poetični diskurz. Običajno jih tvorimo na podlagi že uveljavljenih besedotvornih postopkov, ... saj to zagotovi njihovo razumljivost. Okazionalizmi predstavljajo tudi svojevrsten prevajalski problem, saj niso leksikalizirani v slovarjih. V diplomski seminarski nalogi so opisane teoretične osnove besedotvorja v nemškem in slovenskem jeziku ter prevajalske strategije, ki se jih uporablja pri prevajanju okazionalizmov. Na konkretnih primerih, ki so vzeti iz mladinskega romana Michaela Endeja Der satanarchäolügenialkohöllische Wunschpunsch in iz njegovega prevoda v slovenski jezik pa je prikazano, kako se tvorijo priložnostne tvorjenke v obeh jezikih in kaj se zgodi z njimi v procesu prevajanja.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [J. Jerman], 2012
    Jezik - slovenski, nemški
    COBISS.SI-ID - 54070370

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Germanistika
 DiplBPCD JERMAN J. Tvorjenje
OHK - Germanistika
 DiplBPCD JERMAN J. Tvorjenje
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...