UP - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Obščaja slovenskaja i horvatskaja leksika praslavjanskogo proishoždenija : (na materiale kostelʹskogo dialekta slovenskogo jazyka i južnočakavskogo govora horvatskogo jazyka)
    Kulešova, Marija Lʹvovna
    Raziskava obravnava skupno besedišče kostelskega narečja slovenskega jezika in narečja vasi Pitva in Zavala, ki sodi v južnočakavsko narečno skupino hrvaškega jezika. Raziskava temelji na analizi ... gradiva dveh dialektoloških slovarjev teh narečij (od črke A do O). Po naših podatkih skupno besedišče obeh narečij znaša 17,08 %. Posebej so bili opredeljeni leksemi praslovanskega izvora in njihove izpeljanke, katerih delež je 80,42 %. Na podlagi Etimološkega slovarja slovanskih jezikov so bile identificirane leksikalne izoglose, ki potekajo skozi kostelsko narečje in narečje Pitve in Zavala. V članku navajamo statistiko o izoglosah, katerih večina je splošnoslovanskih (77,51 %), južnoslovanske (7,69 %) so na drugem mestu, na zadnjem pa so slovensko-srbohrvaško-vzhodnoslovanske (0,3 %). Ponujamo tudi popoln seznam izoglos (razen splošnoslovanskih), ki so razvrščene po tematskih skupinah. Ugotovili smo tudi, da je med slovensko-srbohrvaškimi izoglosami (4,44 %) nekaj skupnih značilnosti. Prvič, poimenovalno besedje se odlikuje po specializiranih pomenih, drugič, le v okviru slovensko-srbohrvaških izoglos se pojavi tematska skupina "Imena naravnih pojavov in predmetov okolja", tretjič, imena oseb, ki so izključno slabšalna, so nastala na podlagi metonimičnega prenosa.
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2020
    Jezik - ruski
    COBISS.SI-ID - 55436547