UP - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Vitomil Zupan, življenje kot roman : avtobiografskost in erotika v romanih Levitan in Apokalipsa vsakdanjosti : diplomsko delo
    Devetak, Brina
    Diplomska naloga obravnava dogajanje v Jugoslaviji po drugi svetovni vojni, vzpostavitev enopartijskega sistema po vzoru Sovjetske zveze in spor z informbirojem, ki je Jugoslavijo pripeljal na rob ... vojne s socialističnimi državami. Jugoslavija je po sporu ostala osamljena in razpeta med vzhodom in zahodom. Poleg zunanje politične krize so državo pretresali tudi notranjepolitični spori, ki so se kazali v neenotnosti Komunistične partije Jugoslavije. Vodstvo KPJ je začelo po svojem petem kongresu obračunavati z dejanskimi in namišljenimi sovražniki, prve čistke so se začele v vojski, policiji in partiji sami, nato pa so se razširile na celotno družbo. Povojno sodstvo v Jugoslaviji je imelo zgled v sovjetskem pravnem redu. Kazensko pravo so urejali zakoni, sprejeti še med drugo svetovno vojno, kazenski zakonik pa je bil v celoti sprejet šele leta 1951, zato so bili mnogi procesi v letih takoj po sporu z informbirojem odvisni od volje sodnikov, ki so bili v nekaterih primerih tudi brez pravne izobrazbe, in javnega tožilca, ki je vodil celoten preiskovalni postopek. Eden od obtoženih v sodnih procesih po sporu z informbirojem je bil tudi pisatelj Vitomil Zupan, ki nedvomno velja za enega najbolj plodovitih sodobnih slovenskih pisateljev. Na procesu je bil obtožen na dvanajst let zaporne kazni, ki so jo kasneje povišali na osemnajst let. Na podlagi te izkušnje je Zupan napisal roman Levitan, ki sem ga analizirala z vidika avtobiografskosti in erotike ter primerjala z njegovim zadnjim romanom Apokalipsa vsakdanjosti. V obeh romanih bi lahko med prvoosebnima pripovedovalcema in avtorjem romanov naredili enačaj, v obeh spregovori tudi o dveh težkih preizkušnjah, ki sta zaznamovali njegovo življenje - nesreči iz leta 1932, ko je Zupan ustrelil prijatelja Senekoviča, in o samomoru Alenke Tepina leta 1945. V Levitanu so pogosti tudi motivi erotike, ki zgoščujejo pripoved, predstavljajo pa tudi mesto oddiha v težki zaporniški pripovedi. Z njimi pripovedovalec ohranja svojo voljo do življenja in kaže odpor zoper javno moralo, državo in sistem. Nasprotno je z erotiko v romanu Apokalipsa vsakdanjosti, saj pripovedovalec spoznava, da pešajoča spolna sla pomeni tudi, da je čas brezskrbnih hajk mimo. Ostaneta mu le postarano telo in duh, ki kljub spoznanju o lastni minljivosti vztraja s peresom v roki do zadnjega diha.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [B. Devetak], nov. 2014
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 56132962

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-L 0000002158/CD DEVETAK B. Vitomil Zupan
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-L 2158/CD DEVETAK B. Vitomil Zupan
prosto - za čitalnico
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-L 0000002158 DEVETAK B. Vitomil Zupan
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-L 2158 DEVETAK B. Vitomil Zupan
prosto - za čitalnico
OHK - Zgodovina
 DIP DEVETAK Brina
OHK - Zgodovina
 DIP DEVETAK Brina
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...