UP - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Der Mythos von König Artus und seine Rezeption in Christoph Heins Die Ritter der Tafelrunde = Mit o kralju Arturju in njegova recepcija v delu Die Ritter der Tafelrunde Christopha Heina : diplomsko delo
    Prosenik, Primož
    V diplomskem delu bom obravnaval verjetno najbolj znan mit, in sicer mit o kralju Arturju ter njegovo recepcijo v delu Die Ritter der Tafelrunde Christopha Heina. Prvi zapisi o kralju Arturju segajo ... v 9. stoletje. Od takrat je nastalo veliko priredb. Tako so nastale številne knjige, operna dela, gledališke igre, z novo tehnologijo pa se je zgodba preselila tudi na velika platna v obliki filmov in risank. To zgodbo je prenesel, po več kot tisoč letih, nemški pisatelj Christoph Hein v svojo komedijo Die Ritter der Tafelrunde, ki je izšla leta 1989. To je bil čas, ko se je Vzhodni Nemčiji (NDR) bližal konec. V obeh primerih se opazi veliko vzporednic, ki nakazujejo propad ideologij in potrebo po novem začetku, ki ga predstavlja Arturjev sin Mordret. Čeprav Christoph Hein zanika, da je njegovo delo prikaz propadajoče republike, so občinstvo in številni literarni kritiki v tej komediji opazili prav to - prikaz vodenja NDR in njen propad. Die Ritter der Tafelrunde ni le nedolžna komedija, temveč drzna kritika države.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [P. Prosenik], 2016
    Jezik - nemški
    COBISS.SI-ID - 62208098

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Germanistika
 SKL-DiplB PROSENIK P. Mythos
OHK - Germanistika
 SKL-DiplB PROSENIK P. Mythos
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...