UP - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Louis Adamic and Slovene identity
    Petrič, Jerneja
    Ob polemiki o slovenski identiteti zadnjih let smo se spomnili polemike iz leta 1932, ki jo je ob obisku Louisa Adamiča v domovini sprožil Oton Župančič s svojim člankom Adamič in slovenstvo, ... objavljenim v Ljubljanskem zvonu. Pričujoči prispevek se osredotoča na Adamičevo reakcijo na omenjeno polemiko, na njegova lastna razmišljanja o svojem slovenskem bistvu in predvsem na njegovo neodločenost glede slednjega. Adamič se je namerno distanciral od slovenskega okolja v Ameriki, v želji, da bi tako lažje uspel kot ameriški pisatelj. Z |upančičem sta si bila enotna glede potrebnosti odpiranja slovenskega kulturnega prostora svetu, vendar je po mnenju avtorice, Adamič s svojim kozmopolitizmom pretiraval. Ni se dovolj zavedal dejstva, da mu je pravnjegovo slovenstvo (vključno z znanjem jezika, kar je tako rad zanikal) omogočilo postati priznan ameriški avtor, saj je svoje bralce v prvi vrsti pritegoval s tematiko svojih del, ta pa se je v veliki meri napajala iz domačih virov.Tako je Adamič v svojih razmišljanjih o slovenstvu nasploh in o lastni pripadnosti ostal sredi poti, nedorečen.
    Vir: Slovene studies : journal of the Society for Slovene Studies. - ISSN 0193-1075 (Vol. 19, no. 1/2, 1997 (izšlo 2002), Str. 121-130)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 1997
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 20836450

vir: Slovene studies : journal of the Society for Slovene Studies. - ISSN 0193-1075 (Vol. 19, no. 1/2, 1997 (izšlo 2002), Str. 121-130)

loading ...
loading ...
loading ...