UP - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Vloga časopisov pri vzpostavljanju nacionalizmov : časnik Slovenski narod v dolgem devetnajstem stoletju
    Amon Prodnik, Jernej
    Časnik Slovenski narod je pričel izhajati leta 1868 in 1873. postal prvi dnevnik v slovenskem jeziku. Kot velik del preostalega časopisja, ki je izhajalo v devetnajstem stoletju, je bil aktivno vpet ... v politične boje. V prispevku sem se osredotočil na njegovo vlogo pri zamišljanju in širitvi slovenske nacionalne identitete. Pri tem sem se oprl na proces zamišljanja skupnosti prek oblikovanja specifičnih solidarnosti (Benedict Anderson), izpostavil pa sem tudi neposredno vsebinsko promocijo nacionalne ideje prek časopisov. Slovenski narod sem v prispevku obravnaval v kontekstu vzpona nacionalizmov, ki so zaznamovali devetnajsto stoletje, časopise v slovenščini pa sem postavil v odnos s periodiko iz drugih okolij. Zanimalo me je, če so nacionalistične težnje obstajale drugod - analizo sem vpel v širši mednarodni kontekst - in v kakšni meri so mogoče posplošitve. Ker so v prispevku obravnavani čas zaznamovali globoki družbeni prelomi, ki so presegali lokalne okvire, sem obravnavane institucije in procese umestil v kontekst t. i. dolgega devetnajstega stoletja.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 55, št. 4, okt.-dec. 2018, str. 834-862, 960)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2018
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 35970909

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 55, št. 4, okt.-dec. 2018, str. 834-862, 960)

loading ...
loading ...
loading ...