UP - logo
FDV, Osrednja družboslovna knjižnica J. Goričarja, Ljubljana (ODKLJ)
Knjižnica bo zaradi praznikov in kolektivnega dopusta zaprta 27. aprila in od 1. do 4. maja. Delovni čas: 8.00-20.00, sobota 8.00-14.00.
  Več ...
Predmetne oznake    Učbeniki     Zebra   Vodiči
  • Digitalno udejstvovanje starostnikov v času epidemije covida-19 v Sloveniji = Digital engagement of older adults during the COVID-19 epidemic in Slovenia [Elektronski vir]
    Hvalič Touzery, Simona ; Petrovčič, Andraž ; Laznik, Jerneja, sociologinja
    Teoretična izhodišča: Epidemija covida-19 je močno posegla v način, kako posamezniki dostopajo do zdravstvenih storitev in medsebojno komunicirajo. Zaradi fizičnega distanciranja je interakcija prek ... interneta postala neizogibna, vendar mnogi nanjo niso bili pripravljeni. Med njimi so bili tudi mnogi starostniki, ki že sicer veljajo za digitalno prikrajšano skupino prebivalstva. Zato je bil cilj raziskave proučiti, kako so se starostniki soočili z digitalizacijo storitev v času epidemije covida-19 in po njej ter kako se ta izkušnja odraža na njihovi uporabi interneta po epidemiji. Metoda: Med oktobrom in decembrom 2022 smo izvedli 11 fokusnih skupin (n = 77) z uporabniki in neuporabniki interneta, starimi 65 let ali več. Zvočni zapisi skupinskih pogovorov so bili dobesedno prepisani in analizirani po načelih tematske analize v programu Atlas.ti 9. Rezultati: Ugotavljamo povečanje digitalnih neenakosti med starejšimi uporabniki in neuporabniki interneta. Medtem ko so se mnogi uporabniki interneta v času pandemije in po njej po spremenjeni digitalni krajini orientirali samostojno, so morali neuporabniki interneta do storitev dostopati prek internetnih posrednikov. Starostniki so prepoznali prednosti in slabosti uporabe interneta in digitalizacije storitev, pri čemer več prednosti prepoznavajo internetni uporabniki. Starostniki se srečujejo s precejšnjimi težavami pri uporabi zdravstvenih storitev na internetu ne glede na stopnjo njihovih internetnih veščin. Razprava: Epidemija covida-19 je razgalila problem neenakosti v dostopu do interneta in ravni internetnih veščin med starostniki. Starejši neuporabniki in uporabniki interneta, z omejenimi internetnimi veščinami in rabami, do digitalnih vsebin in storitev dostopajo na alternativne načine. Skladno s tem bi bilo potrebno oblikovati (ne)formalne izobraževalne vsebine, ki bi bile dostopne vsakomur, ki bi izrazil interes zanje.
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 157431555