UP - logo
Mariborska knjižnica - vsi oddelki (SIKMB)
Prosimo vas, da pred rezervacijo gradiva izberete ustrezen način obveščanja o prispelem gradivu. V nasprotnem primeru ste sami dolžni spremljati vaše stanje izposoje, knjižnica pa vas o prispelem gradivu posebej ne obvešča. Pri prevzemu gradiva upoštevajte odpiralni čas naših enot. Prosimo, da pri rezervacijah prostega neknjižnega gradiva (CD, DVD...) upoštevate omejitev 5 izvodov oz. 2 izvoda pri igračah. Zadnje 3 številke časopisov in časnikov v čitalnici in zadnje številke v drugih enotah lahko prebirate v prostorih knjižnice. Rezervacije gradiva z lokacijo 19 Izposoja na domu niso možne. V primeru, če rezervacije pravočasno ne prekličete ali gradiva ne prevzamete v 3 delovnih dneh enote, za neprevzeto gradivo zaračunamo po veljavnem ceniku. E-obveščanje ni popolnoma zanesljiv način prenašanja obvestil, zato ste vaše obveznosti dolžni poravnati tudi primeru, če obvestila o nekem dogodku niste prejeli. COBISS+ SPLETNA PLAČILA-prosimo, da pred poravnavo terjatev vrnete gradivo, saj se ob tem evidentira še pripadajoča zamudnina.

POLETNI URNIK 24.6.-31.8.
AKTUALNE INFORMACIJE O ODPIRALNIH ČASIH knjiznica-mb.si
  • Pravna ureditev živalskih genskih virov v slovenskem kmetijstvu = Farm animal genetic resource legislation in Slovenian agriculture
    Šalehar, Andrej ...
    Spomenica iz leta 1920 je z določili o varovanju kranjske čebele postavila prve temelje za ohranjanje kmetijskih živalskih genskih virov. V Ustavi Republike Slovenije so zapisana določila o varovanju ... naravne in kulturne dediščine, ki so dobila svojo širšo potrditev z ratifikacijo. Konvencije o biološki raznovrstnosti v letu 1996. V splošnih zakonih o varovanju okolja oz.v zakonu o ohranjanju narave kmetijski živalski genski viri niso posebej poudarjeni. Pravno osnovo so našli najprej v zakonu o kmetijstvu in še posebejv zakonu o živinoreji, kjer so zelo podrobno opredeljeni. Država Slovenija je sprejela dolžnost in skrb za ohranjanje genske variabilnosti pri kmetijskih živalskih genskih virih, avtohtone pasme domačih živali so pod posebnim varstvom in še posebej je zakonsko zavarovana kranjska čebela. Skrb za kmetijske živalske genske vire je zapisana tudi v vladnih dokumentih, kot sta Slovenski kmetijsko-okoljski program in Strategija ohranjanja biotske raznovrstnosti v Sloveniji. V pripravi je Pravilnik o biotski raznovrstnosti domačih živali. Vse pravne ureditve, povezane s kmetijskimi živalskimi genskimi viri, so usklajene s pravnim redom EU.
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 1531784