UP - logo
TEOF, Teološka knjižnica Maribor (STK)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v juliju 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+). Zato bi vas prosili, da vrnete čim več
izposojenega gradiva, ki ga imate doma; in sicer do 30. junija 2024.

O vseh nadaljnjih postopkih združevanja in vpliv na uporabniški profil članov knjižnice vas bomo obveščali preko COBISS+, po e-sporočilih, spletni strani fakultete UL TEOF in pri izposojevalnih pultih.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Ivan Tomažič - pomožni škof in generalni vikar
    Slatinek, Stanislav
    Imenovanje dr. Ivana Tomažiča za pomožnega Lavantinskega škofa je z vidika vere božje delo Božje milosti, z vidika kanonskega prava pa zvestoba cerkvenopravni tradiciji. Škof dr. Ivan Tomažič je ... Lavantinsko škofijo zaznamoval za 21 let. Najprej pet let kot pomožni škof in generalni vikar in potem še 16 let kot škof ordinarij. Škof dr. Tomažič je bil četrti naslednik blaženega Antona Martina Slomška. Čas, ki ga je preživel kot pomožni škof, je bil v znamenju njegovega škofovskega gesla (Ne jaz, ampak Bog!). Živel je kot pravi "naslednik apostolov" (kan. 329). Njegova velika skrb v času, ko je bil pomožni škof in generalni vikar, je bila v tem, da je "priganjal k spolnjevanju cerkvenih zakonov", da je skrbno pazil, da se v "cerkveno disciplino ne prikradejo zlorabe", predvsem pa se je trudil "vernikom, zlasti otrokom in preprostim oznanjati krščanski nauk" (kan. 336). Iz arhivskega gradiva je mogoče razbrati, da se je pomožni škof dr. Tomažič močno zavedal svojih dolžnosti, jih skrbno opravljal in vsem dajal zgled neomajnega, modrega in gorečega pastirja (kan. 331).
    Vir: Tomažičev simpozij v Rimu (Str. 59-70)
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 2008
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 9052931